Cunoşti activităţile copilului tău din online?
Ne minunăm de fiecare dată când copilul foloseşte cu uşurinţă telefonul, formează un număr, joacă un joc care nouă ni se pare complicat sau trimite o fotografie. În timp ce acest lucru poate părea amuzant, de fapt este un motiv de îngrijorare.
Iată de ce nu e bine că le dăm copiilor telefonul:
Mulţi părinţi nu se gândesc de două ori înainte de a lăsa copiii să aibă acces la jocuri şi să vizioneze clipuri video de pe tablete şi telefoane mobile. De fapt,mulţi copii sub vârsta de 10 ani,au propriile lor gadget-uri. Internetul poate deveni un loc periculos pentru un copil nevinovat,de aceea este important pentru părinţisă aibă un control asupra activităţilor de pe net.Aplicaţiile de pe tabletă sau telefon trebuie să fie blocate de părinţi. În acest fel,ei vor şti exact la ce se uită copilul. Aceştia se află la vârsta la care sunt curioşi,vor să ştie totul despre o mulţime de lucruri. Acest lucru este bun pentru ei,dar petrecând mult timp pe internet pot să vadă videoclipuri mai violente pe care nu ar trebui să le vadă. Acest lucru le poate influenţa comportamentul.„Este greşit ca părinţii să le ofere copiilor de fiecare dată telefonul sau tableta ca să-i menţină distraşi. Acest lucru poate duce la dependenţa de internet şi îi supunem la pericole online”,a spus terapeutul psihosocial,Dr. Shreedevi.„Ar trebui să existe un timp stabilit de familie,la sfârşitul fiecărei zile,în care sunt analizate activităţile de peste zi. Dacă copilula făcut ceva bun,atunci trebuie apreciat,iar dacă s-a întâmplat ceva rău,atunci trebuie explicat de ce este greşit acel lucru,şi el va înţelege," spune Dr. Shreedevi.
Iată câteva sfaturi despre cum să te porţi cu copilul, în acest caz:
- Nu lăsa copilul să folosească telefonul sau tableta, ca mijloc de recreere;
- Folosirea internetului şi aplicaţiilor să se facă doar în prezenţa ta;
- În cazul în care copilul navighează pe internet atunci când nu eşti acasă, întreabă-l sau învaţă-l să-ţi spună ce a vizionat;
- Uită-te la istoricul de navigare pentru a afla ce activitate online a avut;
- Rezervă timp pentru a discuta cu copilul despre ce a făcut pe parcursul zilei;
- Când copilul îşi schimbă comportamentul, încearcă să-i vorbeşti despre ce este bine şi ce este rău;
- Află mai multe despre
,prin poveştile pe care ţi le spune.