De ce să ţii cont în relaţia cu părinţii

1 63577 original jpg jpeg

În adolescenţă ne plângem că nu ne înţeleg şi că vor să ne deruteze cu influenţa lor. Când suntem maturi, însă, avem nevoie de părinţii noştri mai mult ca oricând. Dar oare tu ştii să le răsplăteşti efortul?

Până la vârsta de 35 de ani,când tinerii îşi fac propria familie şi îşi croiesc drum spre cariera care le poate aduce mulţumire în viaţă,se pot isca tensiuni din orice între părinţi şi copii.

Cercetările ştiinţifice arată că de la această vârstă 35 de ani copiii deveniţi adulţi au mai multă răbdare cu apropiaţii,sunt mai îngăduitori şi,mai ales,sunt mai recunoscători părinţilor.

Îşi dau seama că timpul se scurge rapid şi conştientizează cât de preţioase sunt momentele petrecute în familie.

Încurajează-i să-şi redescopere pasiunile

Părinţii se simt abandonaţi când tinerii îşi întemeiază familii. Poţi alunga sentimentul de singurătate cu care se resemnează părinţii,încurajându-i să-şi redescopre pasiuni mai vechi sau să încerce unele noi. Fă-le o surpriză şi planifică-le excursia mult visată.

Asociaţiile de pensionari oferă sugestii pentru petrecerea timpului liber. De exemplu,sunt organizate baluri pentru cei trecuţi de prima dar şi de a două tinereţe,la care poate participa oricine contra unei sume modice.

Vorbeşte cu ei

Fă-ţi timp măcar o dată la două zile să-i suni şi să-i întrebi de sănătate. Uneori îţi povestesc aceleaşi lucruri,dar nu îi repezi,ci acordă-le câteva minute din timpul tău.

Chiar dacă aveţi stiluri de viaţă diferite,încearcă să strângeţi relaţia dintre voi prin activităţi comune. Alegeţi-vă o zi din săptămână când tu şi mama ta vă beţi cafeaua împreună sau preparaţi mâncarea şi deserturi pentru cei mici.

Invită-i pe părinţi la masă,o dată sau de două ori pe lună,şi nu rata aniversările lor. Pregăteşte-le surprize şi oferă-le cadouri care să-i impresioneze.

Nu aştepta să sufere de vreo afecţiune ca să realizezi că îi poţi pierde. Deseori,în asemenea situaţii apar automat şi cuvintele de apreciere şi de dragoste.

Fă-le complimente şi ajută-i să îmbătrânească frumos,dar mai ales să iubească viaţa şi să fie conştienţi că,la greu,au pentru cine lupta.

Idei Click! Pentru femei

Tratează-i ca pe prietenii tăi,care îţi vor fi alături oricând ai nevoie.

Vorbeşte-le pe un ton calm şi nu uita să râzi,când e cazul. Umorul în relaţia dintre părinţi şi copii este foarte important pentru alungarea stresului şi a animozităţilor.

Dacă te deranjează ceva la ai tăi,spune-le ce te doare,într-o manieră blândă,şi încearcă să eviţi conflictele.

Oferă-le intimitatea de care au nevoie şi tolerează tabieturile cu care s-au împrietenit în timp.