Deficitul de vitamine la copil, o problemă de actualitate

1 69211 original jpg jpeg

Astăzi, problema deficienţei de vitamine se pune mai mult ca niciodată, din cauza modificărilor majore survenite în alimentaţie.

 Acesta se bazează de multe ori pe produse gata preparate,sărăcite de substanţe nutritive şi bogate în ingrediente rafinate.

Carenţele scad imunitatea

Lipsa vitaminelor conduce la stări de astenie inexplicabile:copilul e palid,apatic,îi lipsesc puterea de concentrare şi capacitatea de a face faţă efortului fizic specific vârstei lui. Micuţul oboseşte repede când aleargă,când se caţără,când se joacă. Apar răceli repetate,precum şi o paloare accentuată. Dovada concretă a carenţei de vitamine şi oligoelemente este hemograma. Aici se observă când hemoglobina este mai scăzută,pentru că,prin alimentaţie,o dată cu vitaminele vin şi mineralele – fierul,în special.

Când te duci la doctor

Dacă copilul prezintă simptomele de mai sus,e neapărată nevoie să te adresezi medicului. Să nu cazi în capcana „copilul meu cântăreşte ca la carte,ba este chiar grăsuţ“,căci tocmai aici e paradoxul:chiar dacă e durduliu,prichindelul poate prezenta deficienţe din punct de vedere nutriţional.

Soluţia naturală

O soluţie ar fi revenirea la alimentaţia naturală,care oferă absolut toate vitaminele şi mineralele necesare organismului. Introdu în dieta copilului mai  multe legume şi fructe,pâine din cereale integrale,întrucât sursa importantă de vitamină B1. Introdu în meniul micuţului salată verde sau de un fel de mâncare bazat pe crudităţi. Nu uita că morcovul este o sursă foarte bună de vitamină A.  Este recomandat în orice salată (ras fin) sau în diferite alte combinaţii (suc,amestecat cu măr ras etc). Salatele asezonate cu zeamă de lămâie reprezintă o sursă foarte bună de vitamina C.

Asigură-i constant vitamine

Organismul uman nu face rezerve de vitamine. Aşadar,nu poţi să îi dai copilului doar o dată pe săptămână alimente bogate în vitamine,pentru că oricât de multe ar mânca,nu poate stoca necesarul zilnic. De aici vine recomandarea de 5 porţii de legume şi fructe pe zi.Recente

obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2150379391 jpg
ameteli jpg
freepik com jpg
shutterstock 181934495 jpg
Nelly Furtado jpg
Î i dore ti sa ara i mereu impecabil Iata Top 5 modalita i prin care te po i asigura ca vei arata mereu irepro abil  jpg
Siropul de tuse periculos pentru copii  Sursa foto shutterstock 65331178 jpg
50 de ani jpg
moda jpg
Vizita la ginecolog  Sursa foto shutterstock 2140229091 jpg
shutterstock 1184461372 jpg
Piele sanatoasa jpg
Picture13 png