Dependenţa de ecrane la copii şi adolescenţi. Jocurile online, cum e ROBLOX, cresc riscul de suicid în rândul minorilor!

1 shutterstock 2030933822 jpg jpeg

Ataşamentul de ecrane poate fi asemănat cu o dependenţă, atât în cazul adulţilor, cât şi în cel al minorilor. Telefoanele şi laptopurile au devenit fundamentale, precum mâncarea. Însă în cazul copiilor, lucrurile se complică. Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a atras atenţia recent către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti asupra existenţei mai multor cazuri de ameninţări cu suicidul în rândul minorilor români pasionaţi de jocurile online, cum sunt cele pe platforma ROBLOX. Motivul? Administratorul jocului a anunţat că urmează să închidă conturile. Ce ai de făcut pentru a preveni asemenea situaţii neplăcute?

Există o diferenţă semnificativă atunci când vorbim despre un copil care este încă suficient de mic încât să poată fi controlat în ceea ce priveşte folosirea telefoanelor şi un copil mai mare, care foloseşte dispozitivele digitale şi pentru temele pentru şcoală. În cazul celor din urmă, este mult mai greu să le restrângi accesul la tehnologie. Există, însă, soluţii apropate de experţii în psihologie infantilă pentru a găsi un echilibru în folosirea gadget-urilor de orice fel.

Telefonul, un privilegiu care se poate pierde

În cazul copiilor mici, stabileşte limite ferme şi respectă-le, restricţionând orele în care au acces la dispozitive. Când vine vorba despre utilizarea telefonului mobil, fii cât se poate de explicită cu  privire la cine deţine telefonul. Telefonul este un privilegiu. A avea telefon mobil este o „libertate‟ care se câştigă doar fiind responsabil, iar pentru copil, asta înseamnă să-i fie monitorizat timpul şi utilizarea telefonului. Avertizează-l că, dacă nu foloseşte telefonul responsabil, îşi va pierde libertatea de a-l deţine şi, deoarece este proprietatea ta, îl poţi lua oricând înapoi. Pe de altă parte, trebuie să îţi asumi, la rândul tău, această dependenţă, dacă te foloseşti de aceste dispozitive pentru a-ţi menţine copiii ocupaţi, atunci când tu ai treabă, iar aceasta este cea mai simplă soluţie.

Apelează la aplicaţii care restricţionează internetul

Ca şi în cazul tendinţei de a mânca în exces, copiilor le este mai uşor dacă nu au acces nelimitat la lucruri cărora le este greu să le reziste. Dacă puştii tăi sunt mai mari de vârstă, familiarizează-te cu noile tehnologii care îţi permit să restricţionezi utilizarea la internet şi la anumite site-uri web. Înainte de a instala aceste restricţii, discută cu copiii tăi despre cum ar putea acestea să fie utile pentru a stabili limite, în acel moment în care voinţa lor n-o să mai fie puternică şi n-o să se poată controla singuri. Comunică cu copiii tăi pentru a ajunge la un acord asupra limitelor rezonabile.

Rupe-i de lumea virtuală cu activităţi interesante!

Aminteşte-ţi că cei mici te urmăresc mereu şi-ţi copiază comportamentul. Cât de dependentă eşti tu de tehnologie şi cât de des faci pauze de la ecranele digitale pentru a te conecta cu lumea ta, cea reală? Ori de câte ori ai tendinţa de a butona telefonul sau eşti nevoită să stai în faţa laptopului, pentru munca ta, nu o face în văzul lor, pentru a nu-i face curioşi. În plus, dă-le un exemplu copiilor tăi şi încearcă să organizezi pe cât de des posibil activităţi care să-i rupă de lumea lor virtuală. Ieşiţi în natură, faceţi o plimbare pe munte, plimbaţi-vă cu bicicleta sau faceţi orice altă activitate care să nu le dea prilejul să folosească telefonul. Nu atât de des, cel puţin.

Câte ore „digitale‟ sunt recomandate?

Societăţile de pediatrie au stabilit o serie de norme în ceea ce priveşte timpul petrecut în faţa ecranelor de către copiii cu vârste mici. Aşadar, cei mai mici de doi ani nu trebuie familiarizaţi deloc cu aşa ceva, cu excepţia apelurilor video cu prietenii şi familia. În cazul copiilor cu vârste de la doi şi până la cinci ani, este recomandat mai puţin de o oră pe zi de stat în faţa ecranelor aparatelor de orice fel. În plus, copiii trebuie să evite expunerea la ecrane cu cel puţin o oră înainte de culcare. În cazul copiilor de şcoală, sfatul pediatrilor este ca timpul petrecut în faţa ecranelor să fie sub patru ore pe zi. Este recomandat, de asemenea, să impui regula orelor zilnice „fără ecran‟, în timpul meselor în familie, de exemplu, sau în cel alocat pentru citirea cărţilor.

În cele ce urmează redăm comunicatul oferit de Poliţia Română:

Roblox este o vastă platformă online de jocuri unde copiii pot crea şi interacţiona în "lumi 3D captivante". Scopul platformei este ca jucătorii să interacţioneze şi să-şi facă prieteni. Pentru acest lucru, jucătorii au la dispoziţie un chat.

Ca orice joc multiplayer online, există prea puţin sau nici un control asupra tipurilor de oameni sau a limitelor de vârstă ale celor care joacă. În ciuda faptului că filtrele stricte de chat pot fi activate -blocând cuvinte şi expresii nepotrivite -copiii sunt încă susceptibili de a fi vizaţi de prădătorii online.Astfel de jocuri socialesunt adesea folosite pentru a-i atrage pe copii pe alte platforme: de ex., Facebook, Snapchat şi chiar, în unele cazuri, Skype. Foarte mulţi jucători Roblox sunt copii sub 12 ani, ţinte uşoare care nu au capacitatea de a discrimina între solicitările adecvate şi cele neadecvate.

Alte pericole pe care ROBLOX le implică sunt: jocurile horror pot avea un efect de lungă durată asupra sănătăţii mintale a copiilor; jocurile care includ uciderea şi împuşcăturile violente le pot afecta psihicul; anumite jocuri au conţinut sexual, iar acest lucru îi poate iniţia şi apoi familiariza cu imaginile necorespunzătoare vârstei lor.

Din cauza varietăţii mari de jocuri pe care copiii le pot accesa pe ROBLOX (şi care reproduc foarte bine viaţa reală) şi a posibilităţii de a comunica cu alte persoane (ceea ce le satisfice nevoia de a avea prieteni şi nevoia de divertisment), copiii ajung foarte repede la o stare de dependenţă puternică. Astfel se explică creşterea numărului de copii care ameninţă cu suicidul ca urmare a imposibilităţii de a folosi ROBLOX.

Este foarte important ca părinţii să conştientizeze existenţa acestor pericole şi să ia măsurile necesare pentru protecţia copiilor.

@shutterstock



Recente

shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg