Despărţiţi, dar sub acelaşi acoperiş

1 52391 original jpg jpeg

În ultima vreme, tot mai multe cupluri recurg la formula „Adio, dar rămân cu tine!“. Chiar dacă s-au despărţit cu acte în regulă, cei doi parteneri sunt nevoiţi să locuiască împreună şi să împartă spaţiile comune din casă.

C-o fi bine sau rău să mai locuieşti cu fostul soţ,părerile sunt împărţite.

Logic ar fi ca după divorţ să se împartă bunurile comune,să se stabilească cine ia copiii şi care dintre soţi rămâne în fostul cămin conjugal.

Cu toate acestea,problemele de natură financiară,preocuparea soţilor ca familia să nu sufere un şoc şi imposibilitatea de a ajunge la un acord în ceea ce priveşte lucrurile comune îi determină pe cei doi parteneri să stea sub acelaşi acoperiş.Există şi o parte bună în acest aranjament!

În cazul în care despărţirea ­s-a produs pe cale amiabilă,din dorinţa ambilor parteneri,lucrurile nu sunt aşa de complicate când vine vorba de a locui cu fostul soţ.

Este un timp propice să le explici copiilor în ce fel vor evolua lucrurile de acum încolo şi „ruptura“ nu va mai fi la fel de dureroasă.

Dintr-un punct de vedere,şi ţie-ţi prinde bine o astfel de perioadă.

Chiar ­dacă nu-ţi mai iubeşti soţul sau vă despart lucruri ireconciliabile,relaţia voastră se poate transforma într-o prietenie trainică şi benefică pentru amândoi.

Atenţie însă,să nu-i creezi false aşteptări fostului soţ şi să-i dai senzaţia că vă puteţi împăca,dacă nu ai niciun gând de acest fel!

Totul se negociază

Chiar dacă din afară pare aranjamentul perfect,locuitul împreună al soţilor divorţaţi poate fi dificil.

De aceea,încă de la început,stabileşte reguli clare de convieţuire şi roagă-l pe fostul partener să le respecte.

Curăţenia,plata facturilor şi educaţia copiilor sunt lucruri pe care trebuie să le faceţi constant,şi fiecare trebuie să ştie care-i sunt îndatoririle şi obligaţiile din cămin.

La fel ca un contract,trebuie să vă respectaţi partea de înţelegere care vă priveşte.

Tensiunea dintre voi oricum a crescut în urma despărţirii,aşa că nu este cazul să agravaţi lucrurile cu certuri inutile.

O altă abordare a divorţului

O categorie aparte o reprezintă cuplurile care au hotărât să divorţeze din cauza rutinei apărute în viaţa lor.

Altfel spus,partenerii decid să nu mai fie „legaţi“ doar de acte.

În acest fel,ei se simt mult mai relaxaţi şi par că au reuşit să alunge monotonia deoarece experimentează momentele cu „fluturi în stomac“ de la începutul relaţiei.

Pare ciudat,dar în viaţa de cuplu este valabilă vorba aceea:„Gusturile nu se discută!“.

Cele mai dificile sunt situaţiile în care divorţul a venit ca urmare a unor scandaluri traumatizante sau a unor evenimente din care ai avut mult de suferit.

Ori de ­câte ori îţi vei vedea soţul în casă,îţi vei aminti ce ai pătimit alături de el şi-ţi vei reactiva teama de a trăi sub acelaşi acoperiş cu un bărbat violent şi scandalagiu.

În plus,copiii sunt expuşi în continuare stresului provocat de cei doi părinţi care nu se mai suportă unul pe celălalt.

Weekend-urile se pot transforma în adevărate coşmaruri,iar posibilitatea refacerii vieţii alături de un nou partener este şi ea doar o iluzie.