Despre Moş Crăciun: e adevărat că…?
Printre liste de sarcini, împodobit bradul, pregătit prăjituri cu aroma anilor copilării, curăţat praful bine ascuns în spatele draperiilor, mâini îngheţate - dar bucuroase să care toate cadourile pentru cei dragi -, se aud glasurile obaznice ale celor mici: „E adevărat că Moş Crăciun…?“
Până în noaptea de Ajun,aproape că uităm pentru cine este toată alergătura asta:de ce economisim tot anul,de ce împodobim casa cu sute de luminiţe,de ce ne bucurăm când miroase a portocală şi a vanilie şi de unde frenezia care ne cuprinde pe toţi,odată cu venirea iernii. Pentru ei facem totul,pentru cei mici. Şi,tot din dorinţa de a scăpa cât mai rapid de întrebările lor insistente,îi păcălim adeseori cu tot felul de texte puerile-doar avem atâtea altele de făcut...
Un personaj pe care tu îl creezi
Ia o pauză. Aşează-te pe un scaun,bea un ceai cald şi fă-ţi timp să îl asculţi. Poate prin ochii lui îl vei vedea şi tu pe Moş Crăciun,aşa cum l-ai conturat în graba ta de a face totul perfect,printre fărâmele de timp care îţi mai rămân. Oare o să-ţi placă de acest personaj,pe care chiar tu l-ai plăsmuit?
E adevărată că… vine doar la copiii cuminţi?
Îi spui celui mic un „da“,grăbit,în timp ce sufletul îţi tresaltă tainic de bucurie. Gata,pentru câteva zile,cel mic nu va mai face boacăne. Dar nu apuci bine să te gândeşti la asta,că deja din bucătărie se aud un zgomot strident:iar a spart năzdrăvanul ceva! Asta îl transferă din oficiu pe lista celor obraznici,nu? Dar la emoţia copilului,cine se gândeşte? Sub presiunea cerinţei de a fi cuminte,prichindelul tău calcă şi mai mult în străchini – iar apoi se ruşinează că nu a putut să fie un copil ca la carte. Deci,spune-i cu blândeţecă nu,Moş Crăciun nu vine doar la copiii cuminţi,căci copiii nu se impart în tabere. Iar Moşul e acolo,pentru toţi.
… notează copiii răi pe o listă?
Da,clar,nici nu încape îndoială. Cum altfel ai scăpa de toată gălăgia,de crizele de plâns din magazine şi de jucăriile făcute zob în maximum o oră,după ce ai dat un pumn de bani pe ele? Ţi se pare că imaginea asta,a unui Moş Crăciun justiţiar,rezolvă aşa-zisele probleme de comportament ale copilului? Nici gând! Când vine Ajunul,inima ta se înmoaie,uiţi de ameninţările cu „Nu mai vine Moşul la tine,că ai fost obraznic“ şi,sub bradul luminat frumos,pui cadoul pe care l-ai luat puiului tău. Când cel mic va vedea darul,va face imediat o constatare logică:„Degeaba mi-a zis mama că sunt pe lista de copii răi că uite,Moşu’ nu m-a uitat!“. De aici şi până la imaginea unui Moş Crăciun fraier,ba chiar de-a dreptul păcălici,nu e decât un pas. La o adică,poţi să facă oricâte năzbâtii vrea,fiindcă venerabilul cu barbă albă poate fi fentat,gândeşte copilul. Ascultă deci sfatul meu:nu-l lăsa pe Moş să-şi bage nasul… sau barba,mă rog, în discuţiile voastre. Ai ceva de rezolvat cu cel mic? Fă-o cu blândeţe,fără să implici alte persoane,imaginare sau reale,în discuţiile voastre.
… călătoreşte cu o sanie trasă de reni?
Imaginea unui Moş îmbrăcat în roşu,care vine pe o sanie trasă de reni este desprinsă din basme,şi încurajează imaginaţia juniorului. În acest caz nu ar fi nimic de obiectat… Dar ce ne facem cu vremea asta caldă,cu lipsa zăpezii în preajma sărbătorilor,în multe zone din România? Cum se descurcă Moşul cu sania,vor întreba copiii perspicace. Aici intervine prezenţa ta de spirit:să îi spui cum lasă el sania unde este zăpadă şi vine pe jos,cu maşina sau cu trenul (bietul Rudolph,nu o îngheţa de frig cât îl aşteaptă?). Discuţia poate să se întindă atât cât îţi permite imaginaţia.
… intră pe horn în casă?
Ce ne facem,că mulţi dintre noi avem calorifere,nu sobe sau şeminee? Şi atunci copilul,oricât de inventiv ar fi el,şi oricât de mult l-ar micşora pe Moşul gras ca să intre pe un horn,nu poate înţelege cum a trecut burtosul de elemenţii caloriferelor. Pentru cei cu dare de mână,abilităţi actoriceşti sau pile sus puse,Moşul vine închiriat de la agenţii specializate,sau în pantofii unui bunic,ori ai unui vecin şugubăţ. Pentru ceilalţi,mai bine să intre pe fereastră… să zicem pe cea de la balcon,ca să nu îngheţaţi cu toţii în dormitor,în aşteptarea lui.
… primeşte scrisori de la copii?
Poate tu,ca părinte,nu ai buget ca să îi cumperi tot ce îşi doreşte juniorul. Dar iată că năzdrăvanul a auzit că Moşul primeşte scrisori de la copii,şi le aduce tot ce ei îi cer. E o poveste drăguţă pe care o încurajezi cu drag. Să îi scrie. Dar,când începe să pună pe hârtie tot ce sufleţul îi cere cu ardoare,îi pui frână:„Haide,măi,mami! O tabletă? Dar câţi bani crezi că are Moşul?“. Printre sughiţuri,lacrimi înnodate în gât şi frustrări,copilul îţi explică sacadat cum „Florin a primit anul trecut o tabletă… şi e cel mai obraznic din clasă“. Ei bine,Moş Crăciun primeşte scrisori… dar nu are un cont nelimitat. Pentru fiecare copil,are un buget prestabilit,iar părinţii pot contribui cu diferenţa de bani,atunci când năzdrăvanul vrea ceva mai scump.
Sfat Click pentru femei
Moş Crăciun este un personaj blând,care dă sărbătorilor de iarnă un farmec aparte. Lasă-l să rămână aşa! Nu face din el un Bau-Bau!