Două sexe şi multe complexe
Femeile şi bărbaţii procedează la fel în evaluarea pe care şi-o fac lor înşişi? În lupta cu aparenţele şi canoanele modei, cum reuşesc cele două sexe să-şi păstreze o imagine pozitivă despre ele însele?
Într-o perioadă în care tema egalităţii dintre sexe este dezbătută foarte des,bărbaţii şi femeile nu par deloc să semene atunci când vine vorba de confruntarea cu problemele de acceptare personală. Motivul? Comparaţia permanentă pe care o fac fără să vrea cu modelele oferite de societate.
Moda,sursa complexelor feminine
Încă din copilărie,femeile se lasă seduse de convenţiile cochetăriei,cu scopul de a seduce. O fundiţă prinsă-n păr sau o rochie nouă,şi fetiţele se obişnuiesc cu sentimentul plăcut că sunt mai frumoase şi că se evidenţiază printre alte fete de vârsta lor. Odată ajunse la pubertate,se compară cu o imagine corporală ideală,influenţată de ceea ce văd în reviste sau la televizor. Puţine femei reuşesc să răspundă rigorilor modei. De fapt,nici nu este necesar să reuşească,pentru că diversitatea este tocmai ceea ce face lumea mai frumoasă.
De altfel,moda s-a tot schimbat de-a lungul timpului. De exemplu,în secolul al XVIII-lea femeile plinuţe erau considerate cu adevărat frumoase. În schimb,femeia ideală din secolul al XX-lea era aceea foarte subţire. La fel,acum două veacuri,se cerea ca femeile să aibă pielea cât mai albă şi să se protejeze de soare,în timp ce astăzi cele cu un bronz uniform şi frumos sunt apreciate şi atrăgătoare.Iată cum perspectiva femeii asupra corpului ei a depins întotdeauna de imaginea impusă de societate.
Sentimentele,tabuuri pentru bărbaţi?
Spre deosebire de femei,care sunt constrânse să placă,să atragă şi să „ţină“ la imagine,bărbaţii trebuie să-şi arate calităţile în mod diferit:acţionând.
Este singurul mod prin care-şi pot face cunoscute atuurile. Norma masculină impune alte legi:să fii puternic şi sigur pe tine,să nu plângi,să nu-ţi trădezi temerile sau sentimentele. Iată de ce un adolescent care nu esteinteresat de fotbal,care nu atrage femeile sau căruia îi este frică să sară într-o piscină cu apă rece ca gheaţa îşi pierde credibilitatea în faţa camarazilor.
Prin urmare,nu poate fi pus un semn de egalitate între evaluările pe care şi le fac femeile şi bărbaţii. Complexele femeilor se nasc din nepotrivirile imaginii de sine cu cea ideală,în timp ce complexele bărbaţilor vin din teama că nu par destul de puternici,de „macho“.
Iubirea alungă complexele
Unul dintre cele mai bune antidoturi împotriva complexelor este dragostea. Când eşti iubită aşa cum eşti,cu defectele tale,cu felul tău de-a fi,temerile de orice fel,„se topesc“,pentru că nu mai este nimic de demonstrat. Odată cu micile dovezi de iubire vin şi complimentele,care vă fac pe amândoi mai siguri pe voi.
Percepţia asupra propriului corp se schimbă când ai o relaţie construită dintr-o dragoste profundă. Iubirea te face să te simţi mai frumoasă,dincolo de standardele impuse de modă,şi să fii tolerantă cu tine însăţi. Iată doar câteva exemple ale magiei iubirii.
Acceptă-te cu bune şi cu rele
Ca multe alte femei,poate că şi tu te simţi complexată de sânii pe care-i găseşti prea mici,de fesele prea mari,de picioarele care nu-ţi par suficient de drepte. Indiferent de toate acestea,ai nevoie să înveţi să te accepţi aşa cum eşti,chiar dacă că nu corespunzi portretului-robot creat de societate.
A fi complexat înseamnă a te teme că vei fi observat şi judecat din cauza defectelor tale. Însă,de cele mai multe ori,defectele sunt de fapt diferenţe. Nu uita că diversitatea dintre oameni îmbogăţeşte societatea.