„Este bine dacă îi fac zilnic baie bebeluşului?‟ – Întrebări care le dau bătăi de cap proaspetelor mămici

1 bebelus jpg jpeg

Dacă ai devenit, de curând, părinte, există multe lucruri pe care trebuie să le înveţi foarte repede. Odată ce ai ajuns acasă, te poţi confrunta cu situaţii limită, însă, cu ajutorul unor sfaturi utile, chiar şi cei mai neîncrezători părinţi se pot descurca în îngrijirea bebeluşului!

Atunci când ajungi acasă cu bebeluşul, din maternitate, poate fi un moment copleşitor. În timp ce te-ai aflat în spital, dar şi în perioada sarcinii, cu siguranţă, zeci de specialişti au roit în jurul tău, cu numeroase sfaturi. Mai mult decât atât, rudele şi prietenii vin acum cu mult entuziasm să te ajute. Însă, deseori, sfaturile specialiştilor se pot bate cap în cap cu experienţa persoanelor din jurul tău. Iată un mic ghid de parenting, care te poate ajuta în această perioadă, dar şi în viitor!

„Este recomandat să dorm în acelaşi pat cu copilul meu?‟

Pentru ca bebeluşul tău să fie în siguranţă, cel mai bine este să îl aşezi, de la început, în pătuţul său. Astfel, eviţi să îl expui asupra riscului unei mişcări bruşte involuntare, din partea ta. Este indicat să eviţi să pui pături şi perne mari în pătuţul bebeluşlului, pentru ca acesta să aibă loc să respire liniştit, în timp ce doarme. De asemenea, este bine să împarţi cu el aceeaşi cameră, în caz că bebeluşul va avea nevoie de tine noaptea.

„Este bine dacă îi fac zilnic baie bebeluşului?‟

În timp ce sfaturile bunicilor spun că este indicat să speli zilnic bebeluşul, specialiştii sunt de părere că nou-născutul nu are nevoie de baia zilnică, ba chiar i-ar putea dăuna. Studiile spun că băile dese îi pot usca pielea sensibilă a bebeluşului şi pot încuraja dezvoltarea erupţiilor cutanate. Aşadar, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca sugarii să fie îmbăiaţi de 3 ori pe săptămână, însă este importantă spălarea de mai multe ori pe zi a mâinilor, a feţei şi zona scutecului.

„Cât de repede trebuie să mănânce copilul?‟

Când bebeluşul trece la hrană solidă, este important să îl laşi să îşi dezvolte propriul ritm de a mânca şi să decidă care este cantitatea de hrană pe care vrea să o consume. Pentru a face acest lucru, copilul trebuie să stea alături de familie atunci când mănâncă, pentru a le imita gesturile. De asemenea, când se dezvoltă, se recomandă să fie încurajat să se hrănească singur.

Citeşte şi: Cândva, gesturile de afecţiune erau considerate dăunătoare pentru copii. Cum s-a schimbat, de-a lungul timpului, viaţa de părinte 

Citeşte şi: Studiu recent. Este bine să laşi bebeluşul să plângă. Plânsul nu are efecte negative asupra dezvoltării sugarului

„Când este recomandat să îl spăl pe dinţi?‟

De obicei, între 5 şi 9 luni, bebeluşului încep să îi apară primii dinţi. Acesta este primul semn că poţi începe să îi speli dinţii, însă cu mare grijă. Pentru început, freacă-i foarte uşor gingiile, iar când realizezi că poate tolera o periuţă de dinţi, încorporeaz-o în rutină. Evită utilizarea pastei de dinţi, până când copilul împlineşte aproximativ 18 luni sau până când medicul o recomandă! 

Sursă foto: Shutterstock