Este bine să-l laşi la televizor?

1 46561 original jpg jpeg

Cei mici petrec din ce în ce mai mult timp în faţa micului ecran. Acesta poate fi un instrument de educaţie, dar, dacă este folosit fără discernământ, poate să dăuneze dezvoltării copiilor. Află cum trebuie utilizat pentru a nu deveni din prieten – duşman.

Pe aceeaşi temă:

Copilul tău este dependent de internet?

Dezvoltă-i pasiunea pentru citit

Până la 2 ani,strict interzis

Conform studiilor făcute de neurologi,creierul copiilor poate fi afectat dacă aceştia se uită la televizor înainte de vârsta de 2 ani. De aceea,ar fi indicat ca,până la această vârstă,să nu-ţi laşi micuţul deloc să privească la televizor.

După 2 ani,poţi începe prin a-l lăsa câte 10-15 minute,crescând timpul treptat. Un copil de până la 4 ani nu trebuie lăsat la

mai mult de o jumătate de oră pe zi şi nu mai mult de o oră până la 6 ani. Nici după 6 ani nu este bine să stea la televizor mai mult de 2 ore pe zi.

Priviţi împreună emisiunile

Cel mai bine ar fi să îl supravegheze un matur. Nu toate emisiunile sunt bune pentru el. În cel mai bun caz,o emisiune care îi depăşeşte nivelul de înţelegere îi creează stări de frustrare. Dar există şi programe violente care îl pot învăţa că rezolvarea problemelor se face cu forţa.

Emisiunile nepotrivite pentru vârsta lui,care conţin scene sexuale,îl vor face să-şi dezvolte mult prea repede această latură a personalităţii şi să-şi facă o imagine greşită despre ce înseamnă dragostea dintre un bărbat şi o femeie. Reclamele îi vor multiplica dorinţele,transformându-l într-un individ frustrat.

Învaţă-l să gândească

De aceea,este bine să alegeţi împreună,cu grijă,programele pe care le va viziona. Dacă eşti tu de faţă vei avea posibilitatea să schimbi programul dacă este ceva nepotrivit sau în timpul calupului de reclame.

Totodată,veţi putea discuta despre ceea ce vedeţi. Îi vei putea explica ceea ce nu înţelege şi,prin întrebări,îi vei trezi spiritul critic,făcându-l să treacă prin filtrul gândirii ceea ce vede. Este important să-l înveţi că televizorul nu are întotdeauna dreptate şi să realizeze că nu tot ce se spune în emisiuni este adevărat.

O soluţie,emisiunile înregistrate

Dacă nu ai timp să te uiţi la televizor cu el şi nu există o altă persoană care să te înlocuiască,cel mai bine ar fi să-l laşi să privească înregistrări ale emisiunilor sau DVD-uri alese de tine. Trebuie să fii atentă şi la modul în care se uită la televizor,pentru că îi poate afecta sănătatea ochilor. Distanţa optimă este de cel puţin 2,5 metri. Ar fi bine să nu mai existe nicio altă sursă de lumină în cameră pentru a nu obosi ochii.

Ai grijă ca privitul la televizor să nu ajungă o dependenţă. Limitarea timpului de vizionare este esenţială,dar nu suficientă. Este bine ca acest mod de petrecere al timpului liber să nu se „ritualizeze”,adică să nu fie tot timpul la aceeaşi oră. Nu-l lăsa se uite în timp ce mănâncă.

Ce să faci dacă a devenit deja dependent?

Trebuie să ştii că exemplul tău este foarte important. Copilul face,de obicei,ce vede la părinţi. Aşa că nu pierde nici tu ore în faţa televizorului.

De asemenea,este foarte greu să-l controlezi şi să-l ajuţi dacă nu ai suficient timp ca să stai cu el sau vii acasă prea obosită,nemaiavând disponibilitatea să te joci cu el. O soluţie ar putea fi o persoană de încredere care să stea cu el şi să-l atragă în activităţi interesante,să-l scoată în parc ca să se joace cu alţi copii. Dacă nici asta nu este posibil,îl poţi înscrie la un club sportiv,astfel încât să fie prins într-o activitate interesantă în timpul liber,să înveţe ceva şi să lege prietenii cu cei de vârsta lui.