Eşti gravidă? Ce trebuie să ştii despre dietă şi modificările corpului

1 74371 original jpg jpeg

La începutul sarcinii apar greţuri, vărsături, salivaţii, de aceea alimentaţia poate fi dezechilibrată, însă aceste simptome dispar în luna după luna a treia de sarcină.

Din păcate,începând cu al doilea trimestru,adică din a patra lună de sarcină,când ai impresia că ai trecut de marele hop,apare tendinţa spre constipaţie.

De asemenea,cele mai multe gravide se confruntă cu retenţia unei cantităţi mai mari de apă la nivelul ţesuturilor. Poţi rezolva uşor această problemă,deci poţi evita umflarea picioarelor şi a mâinilor,evitând sarea din alimentaţie.

O altă schimbare care apare în timpul sarcinii este îngreunarea respiraţiei,deoarece diafragma este împinsă în sus prin dezvoltarea uterului.

Apar şi palpitaţiile,din cauza micşorării spaţiului cavităţii toracice abdominale.

Organismul se confruntă şi cu suprasolicitarea inimii,pentru că ea împinge mai mult sânge spre zonele periferice. Prin urmare,deşi pulsul e normal,tensiunea arterială creşte uşor.

Rinichii au activitate mai intensă,mai precis filtrarea sângelui şi eliminarea excrementelor şi de la făt.

Spre finalul sarcinii fătul apasă pe vezică,deci urinarea se produce şi mai frecvent.

Schimbări fizice

Silueta se modifică,la fel şi ţinuta,şi are loc schimbarea centurii de greutate. De regulă,se acumulează în jur de 14-16 kilograme peste greutatea iniţială.

Apar vergeturile la nivelul membrelor inferioare,mai precis în zona coapselor şi sânilor,din cauza ruperii structurii de colagen a ţesutului de susţinere.

Sânii se măresc,pentru că în ei se formează canale galactofore. O altă schimbare care se produce la nivelul sânilor se referă la mameloane,care se pigmentează.

Uterul se dezvoltă mult şi este puternic vascularizat,lucru ce permite irigarea cu sânge a fătului.

Modificări hormonale

Activitatea hormonală este mai intensă,cea mai solicitată glandă endocrină fiind ovarul care produce progesteron şi foliculină. Acestea determină şi favorizează creşterea uterului şi a fătului.

Ştiai că uterulse măreşte pe parcursul sarcinii de 35 de ori?

Factorul creşterii este secreţia de foliculină,progesteronul care asigură fiabilitatea ovulului fecundat.