Eşti însărcinată şi ai răcit? Ce trebuie să ştii

1 70975 original jpg jpeg

Răceala este, probabil, ultimul lucru pe care şi-l doreşte o femeie însărcinată. Asta pentru că, mai ales în primul trimestru, nu este indicat să tratezi cu nimic boala. Medicamentele pot afecta dezvoltarea normală a fătului.

Din păcate,răceala este frecventă în sarcină,pentru că sistemul imunitar este mai slăbit şi vulnerabil la virusuri. Nu mai puţin de 200 de virusuri pot declanşa o răceală,denumirea comună pentru o infecţie a tractului respirator.

„În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o ameninţare pentru mamă şi copil,în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului“,spune medicul specialist obstetrică-ginecologie Silviu Istoc.

Se poate transmite uşor

Răceala este o infecţie virală,care se poate transmite prin contact cu o persoană infectată. Când este vorba despre o femeie însărcinată,organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbări realizate de concepţie şi,din păcate,acest lucru duce la o sensibilitate crescută a femeilor gravide la boli.

Dacă eşti în primele 12 săptămâni,o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. După ce treci de aceste săptămâni,infecţiile în gât sau în nas pe care le poţi contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebeluşul.

Cele mai frecvente simptome

Dacă este vorba despre o răceală uşoară,putem vorbi despre simptome precum nas înfundat sau rinoree,durere în gât puternică,durere uşoară de urechi,strănut,tremurături,tuse,dureri de cap,oboseală până la frisoane,transpiraţie şi febrăpeste 39 de grade în cazul unei răceli severe.

Este important,indiferent cum evoluează boala,să mergi la medic,ca să previi infecţiile mai grave.

Bine de ştiut!

Febra,însă,este „un mecanism de apărare a sistemului imunitar,de aceea hidratarea este extrem de importantă în perioadele de răceală. Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism,deci este un alt proces natural de autovindecare“,explică medicul.

Cum lupţi cu virusul

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru corpul tău,dar şi pentru copilul tău,atunci cand esti răcită,ca organismul tău să poată lupta împotriva infectiilor mai bine.

Hidratarea este esenţială mai ales atunci când eşti răcită este nevoie să bei cel puţin opt pahare de apă,suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante pe zi şi lămâie,care poate calma şi o eventuală durere în gât.

Gargara cu apă sărată are şi ea rolul de a reduce durerile,umflăturile,elimină mucusul şi calmează senzaţia de iritare adesea simţită în timpul bolii.

Alimentaţia bogată în fructe şi legume poate grăbi procesul de vindecare. Optează pentru alimente care luptă împotriva infecţiei precum:banane,afine,morcovi,merişoare,hrean,ceapă şi alimente cu vitamina C,pentru că poate grăbi vindecarea.

„Recomand cu stricteţe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice,decongestionantele şi siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când o femeie este însărcinată,cu excepţia cazului în care acestea au fost prescrise de medic. Dar viitoarele mămici trebuie să evite ibuprofenul şi aspirina. Acestea au fost testate şi au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebeluşului“,concluzionează specialistul.