Eşti un părinte excesiv de protector? Iată ce efecte are asupra copilului!

1 72136 original jpg jpeg

Să fii protectoare implică oferirea de iubire fără margini pentru copil şi dăruirea de libertate în alegerile sale. În schimb, să fii excesiv de protectoare înseamnă acelaşi lucru, mai puţin oferirea de libertate. Citeşte mai multe despre ce înseamnă acest lucru şi ce efecte poate avea.

Te-a întrebat vreodată cineva dacă eşti un părinte excesiv de protector? În majoritatea cazurilor,nu poate fi oferit un răspuns la întrebare. Aşadar,dacă eşti unul dintre aceştia,citeşte mai multe despre efectele negative pe care le-ar putea avea protecţia exagerată asupra copilului.

Supraprotecţia poate avea doar consecinţa inversă a intenţiei părintelui. Iată ce înseamnă acest lucru:

Te duci peste tot cu el

Dacă te duci mereu oriunde se duce copilul,eşti un părinte protector. De asemenea,dacă el vrea să se ducă undeva cu un vecin sau cu un alt membru din familie şi tu nu îi dai voie,exagerezi prin oferirea de protecţie.

Ceri detalii despre ce face din oră în oră

Să fii un părinte responsabil înseamnă că deja ştii ce activităţi are copilul în fiecare zi. Mai mult de atât,atunci când vrei să ştii fiecare detaliu din ce face din oră în oră,este o problemă. Acesta este un semn al protecţiei excesive,care poate crea o impresie greşită în ochii copilului care va crede că nu ai deloc încredere în el.

Creezi zone de protecţie pentru copil

Dacă creezi mai multe zone de protecţiepentru copil,atunci el nu va reuşi să se adapteze prea curând la o altă lume. Copilul are nevoie să interacţioneze cu alte persoane,cu alţi copii,pe care să şi-i facă prieteni şi cu care să facă diferite activităţi. Astfel se bucură un copil de copilărie.

Nu-i oferi intimitate

Câteodată,copiii nu vor să spună chiar tot ceea ce fac la ei în cameră şi se închid. Trebuie să-i fie respectată intimitatea,de care orice om are nevoie. Aşa cum şi noi simţim nevoia de intimitate,la fel sunt şi ei. Nu vor să spună lucruri nici părinţilor,nici nimănui altcuiva. Nerespectarea spaţiului este un alt semn care spune că eşti un părinte mult prea protector.

Nu sunt lăsaţi să ia propriile decizii

Atunci când sunt împiedicaţi să ia propriile decizii,nici când vor fi mari nu vor putea,pentru că va exista sentimentul că altcineva trebuie să decidă pentru ei. De asemenea,le va fi dificil să vorbească cu cei din jur,rezultând o scădere a încrederii în sine şi asupra încrederii pe care o poate acorda altă persoană.

Eşti oricând gata să-i rezolvi problemele

Acesta este un alt semn al protecţiei exagerate a unui părinte. Copilul trebuie să fie capabil să rezolve problema de la matematică. Aşadar,lasă-l pe el/ea să se gândească,şi nu rezolva tu imediat pentru el.

  Sursă+credit foto:www.boldsky.com