Evaluare gratuită pentru copiii cu dificultăţi de învăţare

1 73342 original jpg jpeg

Copiii care întâmpină greutăţi la scris, citit, calculat, memorat pot primi ajutor gratuit din partea unei echipe de specialişti ai Asociaţiei Edulier. Află care sunt condiţiile necesare pentru a beneficia de gratuitate!

Ştiai că personalităţi importante au suferit din cauza dificultăţilor de învăţare şi un ajutor specializat le-a schimbat traiectoria profesională? Este vorba despre Steven Spielberg,Tom Cruise,Sir Anthony Hopkins, Winston Churchill,Walt Disney,Albert Einstein,Thomas Edison,Agatha Christie,Magic Johnson,Jules Verne. Asemenea lor,circa 80.000 de copii din România,potrivit estimărilor specialiştilor,au nevoie de terapie pentru a trata tulburările specific de învăţare (TSI).

Info

Conform Asociaţiei Europene a Dislexicilor,în Europa,între 5 şi 12 % din populaţie prezintă dificultăţi de învăţare. La noi în ţară,nu se cunoaşte încă numărul exact al copiilor şi adulţilor cu TSI,dar se bănuieşte că sunt aproximativ 6 milioane de adulţi.

Legea care recunoaşte TSI a fost aprobată în ianuarie anul curent,însă terapia educaţională este în fază de pionierat. În acest context,luna aceasta Asociaţia Edulier a iniţiat programul START de evaluare a copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani care au dificultăţi de învăţare. O echipă multidisciplinară,alcătuită din psihologi,terapeuţi şi logopezi,invită să apeleze la o evaluare preliminară pe toţi părinţii şi profesorii care observă copii cu dificultăţi de scris,citit,memorat,calculat.

Evaluarea va viza semnele dificultăţilor de învăţare-dislexie,disgrafie,discalculie. Metoda se bazează pe teste folosite la nivel internaţional,care vizează factori emoţionali,inteligenţa,nivelul de reacţie,gradul de frustrare şi de socializare a copiilor. Pentru copiii cu situaţie materială dezavantajată această evaluare este gratuită.

Cum pot beneficia copiii de evaluare

Părinţii care doresc să acceseze programul Asociaţiei Edulier este nevoie să parcurgă următorii paşi:

1-Înscrierea copilului la evaluare. Completarea formularului de la adresa http://bit.ly/1KrS1WPnu durează mai mult de un minut.2-Trimiterea documentelor cerute de specialistul Edulier.3-Evaluarea de către echipa multidisciplinară.

4- Întocmirea raportului de evaluare şi recomandările specialiştilor.

La deschiderea programului START,Cristiana Ionescu,fondatorul Edulier,a declarat:„Pentru prima dată în România se vorbeşte deschis despre dificultăţile de învăţare. Noi ne-am propus să construim,pas cu pas,o educaţie prietenoasă cu copiii cu dislexie sau alte dificultăţi. De aceea,am adus terapia educaţională în ţara noastră,cu arii de intervenţie specifice,cu o sală digitală unde se poate învăţa interactiv,cu ateliere de învăţare ce pun copilul în centrul tuturor preocupărilor noastre. Suntem la început de drum şi ne dorim să ajutăm cât mai mulţi copii,Pentru asta avem nevoie de fiecare persoană,companie,mamă,voluntar. Doar aşa vom reuşi să ajutăm.”

Printre părinţii care susţin că este nevoie de un centru specializat pentru copiii cu aceste dificultăţi se numără şi mama unui băieţel de 10 ani,disgrafic. Iată mărturia ei:

„Au trecut doi ani de când disgrafia a intrat în viaţa noastră. Doi ani de logopedie şi evaluări psihologice mi-au confirmat că fiul meu are inteligenţa peste medie,deşi continuă să scrie cu greşeli. Dacă la început am pornit de la ideea că problema va fi rezolvată după câteva şedinţe de logopedie,acum am învăţat să ne descurcăm cu ea. Recunosc că am avut momente când m-am gândit dacă nu vrea să scrie corect sau chiar nu poate,dar nu am renunţat nicio clipă să-l susţin şi să-l încurajez.

Copiii cu dificultăţi de învăţare au nevoie ca oamenii de lângă ei (părinţi,profesori şi specialişti) să-i sprijine constant şi să le redea încrederea în forţele lor,de multe ori zdruncinată de un sistem de învăţământ bazat pe competitivitate. Au nevoie de un centru în care logopezii şi psihologii să vină în ajutorul lor pentru a face faţă cerinţelor şcolare. Părinţii şi profesorii trebuie să afle cum să identifice dificultăţile de învăţare şi cum să respecte drepturile copiilor impuse de lege”.

În sprijinul acestor copii şi părinţi,pe 7 aprilie 2016,îşi va deschide porţile în mod oficial Centrul Edulier(Str. Lipova,nr. 23,Sector 1, Bucureşti) dedicat copiilor cu dificultăţi de învăţare. Tot atunci vor începe sesiunile de terapie şi atelierele de învăţare destinate copiilor care,în urma evaluării preliminare,au recomandări pentru un plan de educaţie personalizat.

Programele centrului sunt structurate pe etape de vârstă şi nevoi:

Programul START-evaluare şi intervenţie timpurie pentru copiii între 3 şi 7 ani.

Programul ACŢIUNE-intervenţia în ateliere de învăţare/terapie individuală,conform nevoilor individuale ale copilului şi ale planului său de învăţare. Destinat copiilor între 7 si 14 ani.

Programul CLUB-cluburi de socializare şi învăţare în grup cu diferite arii-Să citim (club de  lectură),Prietenii muzicii (club de muzică),Să pictăm (clubul de artă),Sus-jos (clubul de teatru),Un-doi (Clubul prietenilor cifrelor). Destinat copiilor intre 3 si 14 ani.

Centrul Edulier va derula mai multe activităţi:

-învăţare digitală,în sala digitală interactivă,cu facilitarea peretelui tactil,unică în ţară (proiect realizat cu sprijinul TELEKOM Romania),

-învăţare facilitată de animale,

-terapie prin artă,

-terapie cu muzică,

-terapie prin teatru,

-origami,

-clase de gătit,

-ştiinţă distractivă,

-yoga-părinţi şi copii,

-aromoterapie,

-teatru de păpuşi,

-terapie în grădină,

-grupuri de suport pentru copii,părinţi şi cadre didactice,

-teatru în limba engleză,

-workshopuri şi cursuri pentru specialişti,cadre didactice şi părinţi.

Mai multe detalii găseşti pe pagina de Facebook Edulier şi pe

.