Expresii nocive folosite de părinţi în educaţia copiilor. Pe lista neagră: „Bravo, te-ai descurcat de minune!‟
Cuvintele au o putere extraordinară. Cercetătorii care au studiat impactul abuzului verbal asupra dezvoltării creierului copiilor susţin că rostirea cuvintelor greşite face mult rău celor mici. Află ce fraze comune să eviţi de dragul echilibrului emoţional al copilului tău!
Este normal ca, atunci când copiii cad şi se lovesc, în agitaţia jocului, prima lor reacţia să fie cea de a începe să plângă. Iar în aceste situaţii, numeroşi părinţi au tendinţa să spună „nu mai plânge, că n-ai nimic!‟ şi se simt exasperaţi de drama nejustificată de o vânătaie sau zgârietură superficială. Cu toate acestea, chiar şi aşa, este mai indicat să îţi consolezi copilul în loc să încerci să-i impui să se abţină de la a mai plânge. Acest lucru îi va câştiga încrederea, pe viitor, şi-l va încuraja să se deschidă ori de câte ori va trece printr-o cumpănă, de-a lungul vieţii lui.
Tot pentru a creşte un copil inteligent emoţional şi din punct de vede ar abilităţilor mentale, evită pe cât posibil următoarele expresii! Sunt periculoase pentru sănătatea copiilor!
„Dacă nu încetezi, te las aici!‟
Este doar un exemplu de frază ameninţătoare pe care mulţi părinţi o folosesc la adresa copiilor neascultători. Ei bine, aceste cuvinte vor face mai mult rău decât bine, chiar dacă tu încerci să-l dezobişnuieşti, apelând la ele, de la a se comporta nepotrivit. Aceste fraze se vor imprima în mintea celui mic şi el va evita să mai apeleze la tine în situaţii problematice, ştiind că-l aşteaptă o pedeapsă. Este bine să te abţii de la astfel de ameninţări, dacă vrei ca el să ţi se confeseze mai degrabă decât să-ţi ascundă problemele pe care le-ar putea avea pe viitor, de frica repercusiunilor.
„Sunt dezamăgit de tine!‟
Înainte de a spune asta, aminteşte-ţi că comportamentul copilului tău este problema, nu copilul în sine. Pentru cel mic, în special, diferenţa poate să nu fie clară. Dacă nu îl faci să înţeleagă foarte clar că este vorba despre o acţiune a lui, copilul tău poate presupune că nu s-a ridicat la aşteptările tale şi nu este cine ţi-ai dorit să fie. Unii psihologi sugerează evitarea în totalitate a cuvântului „dezamăgit‟, pentru a nu imprima un sentiment de frustrare în sufletul copilului tău.
„De ce nu poţi lua şi tu note bune ca… ?‟
O astfel de afirmaţie este o adevărată lovitură dată stimei de sine. Fiecare copil este unic în felul lui şi are abilităţi specifice, aşa că este total greşit să se simtă neapreciat de către părinţi. Din păcate, mulţi părinţi cad în capcana de a-i reproşa copilului lor că nu este la fel de bun, capabil, deştept etc. precum un alt copil cunoscut. Iar o astfel de afirmaţie poate rămâne impregnată în mintea unui copil ani de zile după ce un părinte face acest comentariu, slăbindu-i încrederea în sine.
„Bravo, te-ai descurcat de minune!‟
Nu doar expresiile cu conotaţie negativă pot face rău, ci şi cele nejustificat de laudative. Acest „Bravo!‟ a devenit atât de suprautilizat şi a ajuns să fie spus chiar şi atunci când un copil face o treabă mediocră. În acest caz, fraza îşi pierde semnificaţia şi îl face pe copil să devină dependent de aprobarea unui adult. E recomandat să fii mai prezent şi să observi cu adevărat un copil, decât să repeţi fraze goale şi absente precum „Ce treabă grozavă!‟. Lauda necuvenită nu va construi o stimă de sine reală, ci un copil prea sensibil când se va lovi de critici.
@shutterstock