Fă mişcare în sarcină – Nu doar corpul tău, ci şi bebeluşul îţi vor mulţumi!

2 shutterstock 292353488 jpg jpeg

Cele 9 luni de sarcină nu ar trebui să te transfome într-un bibelou. Fă mişcare cât de mult posibil, dacă medicul ginecolog ţi-a spus că nu există riscuri mari pentru sarcină. E chiar indicat să-ţi păstrezi tonusul cât eşti gravidă. Iată ce exerciţii fizice e bine să faci în sarcină.

În funcţie de starea de sănătate, gravidele pot opta pentru exerciţii de aerobic, de stretching, exerciţii de tonifiere şi de relaxare. Întrebă-ţi medicul ce tip de mişcare este mai potrivit pentru tine şi apucă-te de treabă. 1. Mişcarea te va ajuta să-ţi controlezi postura şi îţi menţine spatele drept în timpul sarcinii; 2. Îţi dezvoltă şi menţine musculatura corpului, care va fi afectată de modificările din sarcină; 3. Îţi dezvoltă mobilitatea articulaţiilor; 4. Îţi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină; 5. Mişcarea alungă oboseala; 6. Prin respiraţia ta este îmbunătăţită oxigenarea fătului; 7. Exerciţiile speciale te pregătesc pentru naştere. Aici sunt incluse exerciţiile pentru postura corectă şi pentru respiraţia din timpul naşterii; 8. Nu uita! O femeie care face mişcare în sarcină se recuperează mai repede în perioada postantală.

Exerciţii pentru muşchii abdominali

Pentru a face faţă solicitării din timpul sarcinii, trebuie să insişti asupra exerciţiilor fizice destinate grupelor de muşchi abdominali, ai spatelui, bazinului, muşchi perineali. Kinetoterapeutul este în măsură să recomande astfel de exerciţii, precum şi durata efectuării lor, care se stabileşte de la caz la caz.

În primul trimestru de sarcină

În primele trei luni de sarcină poţi face exerciţii simple de încălzire, exerciţii de stretching, exerciţii cu gantere uşoare, cu obiecte (mingi de gimnastică) şi exerciţii la aparate, cum este bicicleta ergometrică. De asemenea, te poţi plimba în aer liber, cel puţin 45-60 de minute, de 3-4 ori pe săptămână, chiar şi în zilele ploioase. Umiditatea aerului ajută respiraţia. Evită: săriturile, ridicatul de greutăţi, exerciţiile de forţă şi de rezistenţă.

Exerciţii fizice pentru al doilea trimestru

În al doilea trimestru, lunile patru, cinci şi şase, sarcina este bine fixată în uter, deci sunt mai puţine şanse să se producă evenimente neplăcute. Numai că încep să apară schimbările fiziologice, prin urmare exerciţiile fizice sunt influenţate de incapacitatea gravidei de a face efort. Spatele are de suferit, de aceea trebuie protejat cu exerciţiile speciale pentru coloana vertebrală.

Exerciţiile de întindere folosind bastonul sau benzile elastice sunt foarte eficiente. Execiţiile de tip stretching sunt adesea recomandate de kinetoterapeuţi în trimestrul doi de sarcină, în special cele de mărire a diametrelor pelvine, dar şi cele destinate autocontrolului respirator.

Programul de mişcare poate fi încheiat cu o sesiune scurtă de cel mult zece minute de aerobic. Pont: Aerobicul ajută la eliminarea stresului, atât psihic, la nivel nervos, cât şi fizic, la nivel muscular.

În trimestrul III de sarcină, exerciţii de respiraţie

După luna a cincea, sarcina începe să capete proporţii, ceea ce înseamnă că gravida va suporta tot mai greu efortul fizic. În a treia parte a sarcinii, este nevoie de o supraveghere atentă a gravidei de către un specialist. Acesta va ştii să reducă efortul fizic spre cea de-a 9-a lună şi să pregătească viitoarea mamă pentru naştere. Mişcările cu mingea gonflabilă pentru fitness, numită şi mingea de travaliu, întăreşte muşchii vaginali şi poate să ducă la o naştere mai uşoară. Sunt recomandate mai mult exerciţiile de respiraţie şi plimbările lungi în aer liber, care o vor ajuta în timpul travaliului.

@shutterstock