Gelozie între fraţi? Aşa îi pui frâu!
La venirea pe lumea a primului copil, toată atenţia şi iubirea ta s-au îndreptat asupra lui. Dar, după ce familia s-a mărit, inevitabilul s-a produs: au apărut disputele între fraţi, din motive de gelozie. Nu este însă suficient să detensionezi certurile, trebuie să le anticipezi şi să le previi.
După o zi de muncă,ţipetele celor mici îţi pun nervii la grea încercare. Poţi să-i pui la colţ,să-i pedepseşti lăsându-i fără desert sau fără desene animate,degeaba. Bătălia se aprinde din orice:pentru un loc la fereastră în maşină,pentru mingea galbenă... Semn că,dincolo de cauzele aparente,conflictul are la bază ceva mult mai serios. Cum ar fi gelozia.
Dezamorsează lucurile din timp
Explică-i copilului tău mai mare,încă de când eşti însărcinată cu cel de-al doilea,că familia voastră se va mări. Povesteşte-i cât de frumos va fi să aibă un frate sau o soră cu care să se joace şi să împartă jucăriile,spune-i că totul va deveni mult mai distractiv. Lasă-i timp să se acomodeze cu ideea şi împrieteneşte-l cu micuţul din burtică,îndemnându-l să îi asculte bătăile inimii. Când bebeluşul vine pe lume,dă-i fratele mai mare mici sarcini de îndeplinit,care îl vor face să se simtă important:să aleagă numele frăţiorului,spre exemplu,sau să-i spună o poveste înainte de culcare. Şi nu înceta să-l asiguri că mami şi tati îşi iubesc ambii copii la fel de mult./p>
Când cei doi se ceartă... mama intervine
Te întrebi dacă e cazul să intervii în disputele lor,sau dacă e mai bine să le ignori. Pare mai simplu să nu te amesteci – dar oare e mai corect? Ca părinte,trebuie să veghezi la integritatea fizică a micuţilor tăi,care e ameninţată când năzdrăvanii încep să arunce unul în altul cu tot ce le pică sub mână. Iar a sta deoparte de certuri e echivalent cu a-l susţine,indirect,pe cel mai puternic împotriva celui mai slab. Ce e de făcut? Într-o primă etapă,separă-i fizic. Apoi,după ce calmul a revenit,ai grijă să asculţi versiunea fiecărei părţi.
Ascultă-i cu atenţie pe amândoi
Acordând o atenţie egală ambilor fraţi,ascultând ce are de zis fiecare în parte,nu numai că îţi vei putea contura o părere cu privire la situaţia dată,dar le vei oferi şi un exemplu din care vor învăţa să fie atenţi la sentimentele celuilalt,să îşi asculte şi să îşi accepte opiniile,care de multe ori pot fi diferite.
Abţine-te să îi compari
Niciodată nu compara fraţii între ei,căci nu vei face decât să tensionezi şi mai mult situaţia. Întrebarea „de ce nu poţi fi şi tu ca fratele tău?“ poate fi interpretată de celălalt sub forma unei jigniri,şi îl va face să se simtă desconsiderat şi implicit mai puţin iubit."De foarte multe ori,gelozia între fraţi apare în urma atitudinii părinţilor. Nu îi vei ajuta dacă le vei compara notele,ci doar vei sădi resentimente în inima lor. Unii părinţi folosesc această metodă din dorinţa de a stimula copilul cu note mai mici,crezând că aşa îl vor motiva,însă efectul obţinut va fi exact contrariul.