Ghid pentru părinţii divortaţi: Cum să creşteţi împreună copiii
Co-parentingul pe cale amiabilă cu fostul soţ poate crea un sentiment de stabilitate copiilor tăi şi îi încurajează să aibă relaţii strânse cu ambii părinţi, însă este extrem de dificil să faci asta. Iată câteva sfaturi pentru a îmbunătăţi relaţia cu fostul soţ, pentru a creşte împreună copiii.
Co-parentingul după o separare sau un divorţ
Custodia comună,mai ales după un divorţ neprietenos,poate fi frustrantă şi obositoare. Este dificil să depăşeşti resentimentele şi să mergi mai departe pe un drum pe care se află şi el. Luarea unor decizii comune,în momentul în care tot ce vrei este să îl uiţi definitiv,poate părea o sarcină imposibilă. Dar,deşi co-parentingul nu este o soluţie uşoară,acesta este cel mai bun mod de a asigura o dezvoltare armonioasă copiilor tăi.
Ce presupune co-parentingul
Prin faptul că voi colaboraţi în creşterea copiilor,cei mici înţeleg cât sunt de importanţi şi că dragostea pe care le-o purtaţi este mai importantă decât conflictul care a pus capăt căsătoriei. Când voi colaboraţi,copiii se simt în siguranţă şi fac mai uşor faţă despărţirii voastre,iar stima de sine nu le este afectată.
Co-parentingul promovează norme similare,disciplină şi recompense identice,fie că cei mici se află la tată sau la mamă,astfel încât ei nu sunt zăpăciţi de schimbarea locuinţei.
Copiii au un exemplu sănătos de urmat. Voi sunteţi modelele lor în viaţă.
Cum să lucraţi ca o echipă
Deciziile majore trebuie luate de amândoi. A fi deschisă,onestă şi dispusă să cooperezi cu fostul pentru rezolvarea problemelor importante este esenţial atât pentru relaţia cu tatăl copiilor,cât şi pentru bunăstarea lor.
În ceea ce priveşte educarea lor,nu trebuie să uitaţi că şcoala joacă un rol important în menţinerea unui mediu stabil pentru copii,aşa că discutaţi deschis cu profesorii lor despre situaţia voastră. Ei vor putea să urmărească mai atent dacă intervin schimbări în comportamentele elevilor şi vă vor anunţa din timp.
Nu refuza ajutorul din partea lui,în cazul în care tu nu le poţi asigura toate condiţiile. Orgoliul tău nu trebuie să fie mai presus de nevoile copiilor.
Şi nu uita că atunci când aveţi custodie comunătrebuie să faci şi compromisuri. Da,ar trebui să fiţi mereu de acord,dar asta nu se întâmplă nici în filme. Însă trebuie să ştiţi că atunci când aveţi opinii diferite legat de educaţia celor mici,cel mai bine este să faceţi un compromis. De dragul lui.