Ghid să-ţi convingi copiii să citească de drag. Cărţile perfecte în funcţie de vârstă

1 fetita citeste o carte 543701770 jpg jpeg

Toamna, odată cu începutul şcolii, este perioada perfectă pentru ca tuturor copiilor să înceapă să le placă să răsfoiască sau să citească. Mai mult ca oricând, după un an şcolar anterior dificil, este esenţial ca lectura să joace un rol-cheie în planurile voastre pentru revenirea în colectivitate.

Crearea şi menţinerea obiceiului de a citi se formează mai uşor în familie, când părinţii se aşază alături de cei mici şi citesc împreună. Lectura îmbunătăţeşte concentrarea şi ajută la dezvoltarea creierului copiilor. Citind, cei mici îşi măresc vocabularul şi-şi lărgesc cunoştinţele despre lumea din jurul lor.

Fără să părăsească locuinţa, copiii pot traversa mări şi oceane pe o navă de piraţi, explorează diferite locuri din lume pe care cu greu le-ar putea vizita în realitate sau călăresc un dragon imaginar care aruncă flăcări pe nări. Cititul îi ajută pe copii să înţeleagă mai multe despre ei înşişi şi să capete empatie pentru ceilalţi. De asemenea, lectura îi relaxează şi-i distrează deopotrivă, indiferent de vârstă.

Cărţile cu poezii, ideale la grădiniţă

Până la trei ani, va fi captivat de cărţile cu imagini colorate şi cu versuri uşor de ţinut minte şi de repetat. Va reţine uşor cântecele şi poezii care-l amuză. Vei fi surprinsă să vezi că nu se plictiseşte să i le tot repeţi de mai multe ori la rând, chiar dacă le ştie foarte bine. Alege-le pe cele clasice, care ţi-au înfrumuseţat şi ţie copilăria şi pe care ţi le aminteşti şi astăzi cu plăcere. Au cucerit generaţii de-a rândul autori ca Elena Farago, Ştefan Octavian Iosif, George Topârceanu, Emil Gârleanu. Nu-ţi face griji dacă nu are răbdare să asculte. Luaţi o pauză în care îi propui să se joace cu altceva, apoi reluaţi lectura. Profită că la vârsta lui poate învăţa mai uşor, în joacă, o limbă străină şi arată-i cărticele cu poze sau de colorat care-l ajută să deprindă numerele, precum şi câteva cuvinte într-o altă limbă.

Basmele sunt adorate de preşcolari

Între trei şi şase ani, mai precis în acea perioadă în care merge la grădiniţă, devine un pic mai atent la poveşti şi basme. Citeşte-i în fiecare seară măcar una şi întreabă-l a doua zi ce a reţinut. E un joc simplu, dar foarte bun de a-şi dezvolta vocabularul. Păstrează la-ndemână în bibliotecă sau în camera lui câteva volume din care poate să aleagă singur. Pot fi poveşti sau basme de Petre Ispirescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea („Neghiniţă“), Hans Christian Andersen („Degeţica“, „Mica sirenă“, „Hainele cele noi ale împăratului“), Ioan Slavici, Fraţii Grimm, Lewis Carroll („Alice în Ţara Minunilor“), „Basme arabe istorisite de Eusebiu Camilar“. Poveştile care încep cu „A fost o dată ca niciodată“ îl vor purta într-o lume fantastică, în care găseşte personaje cu care se identifică cu uşurinţă.

5 seriale educative pentru copii

În primii de ani de şcoală, vrea să cunoască lumea

rcuşor?

Cu toate că poveştile continuă să-i placă, între 7 şi 10 ani, vei observa că are un apetit crescut pentru cunoaşterea lumii. În această etapă de dezvoltare, este timpul să-i pui la îndemână enciclopedii şi cărţi despre curiozităţi, animale, cum a apărut viaţa pe Terra, natură, planete, corpul uman, istorie. Citiţi împreună şi fabule, ghicitori, poveşti şi legende, precum cele scrise de Carmen Sylva („Poveştile Peleşului“). Căutaţi la o bibliotecă din localitatea voastră sau cumpăraţi scrierile lui Jules Verne, Antoine de Saint-Exupery („Micul prinţ“), Mark Twain („Prinţ şi cerşetor“), Mihail Sadoveanu („Dumbrava minunată“), Mihai Eminescu („Făt-Frumos din lacrimă“), povestiri şi basme de Lev Tolstoi, Charles Perrault, Oscar Wilde.

Vrei să te ajute la treabă? Încearcă aceste soluţii testate şi dereticatul prin casă nu va mai fi o corvoadă

Preadolescenţii sunt atraşi de cărţile cu aventuri

Mai are doar un pas de făcut până la adolescenţă, iar prietenii încep să aibă o importanţă mai mare. Oferă-i o alternativă la petrecerea timpului la calculator sau pe reţelele de socializare. Aceasta poate fi o carte în care copii de vârsta lui trec prin tot felul de peripeţii, un roman fantastic sau de aventuri. Propune-i cărţi care au fost ecranizate, ca „Harry Potter“, de J.K. Rowling, „Cronicile din Narnia“, de C. S. Lewis, „Hobbitul“, de J.R.R. Tolkien. Îi mai poţi spune despre cărţile care te-au fascinat pe tine: „Cireşarii“, de Constantin Chiriţă, „Aventurile lui Tom Sawyer“ şi „Aventurile lui Huckleberry Finn“ de Mark Twain, „Cei trei muşchetari“, de Alexandre Dumas, „David Copperfield“ de Charles Dickens, „Mizerabilii“, de Victor Hugo.

Recomandări

Între 10 şi 14 ani

2 copacul minciunilor jpg jpeg

„Copacul minciunilor“, de Frances Hardinge, Editura Polirom, 2017

Faith Sunderly are 14 ani. E o fată curajoasă şi prea inteligentă, poate, pentru vremea în care trăieşte, epoca victoriană, când femeile trebuie să nu-şi pună întrebări. Când întreaga familie se refugiază, temporar, pe insula Vane, unde tatăl ei este angajat ca arheolog, fata se trezeşte prinsă într-un vârtej de aventuri. După ce el moare în circumstanţe stranii, Faith îşi propune să descopere ucigaşul, fiind convinsă că e vorba despre o crimă. Căutările o poartă pe urmele unui misterios „Copac al minciunilor‟.

Între 7 şi 10 ani

3 rostogol pazeste pepenii jpg jpeg

„Rostogol păzeşte pepenii“, de Lavinia Branişte, Editura Arthur, 2017

Porcuşorul Rostogol locuieşte la o fermă cu mama şi cei 10 fraţi ai lui. Odată cu venirea verii, au rodit şi seminţele plantate de el. În timp ce fraţii iau lecţii de franceză de la bursucul Ulric, el îşi păzeşte cei şapte pepeni. Nici măcar Turnesol, fratele lui care vede pericole peste tot, nu-l poate convinge să renunţe. Nimic nu pare să le ameninţe liniştea până la dispariţia misterioasă a pepenilor. Oare cum poate fi salvat Rostogol într-o lume în care oamenii confundă un pepene cu un porcuşor?