Ia în serios durerile de cap ale copilului!
Îţi spune des că-l doare capul? Deşi crezi că acest lucru nu ar trebui să-ţi dea prea mult de gândit, la cei mici, durerile de cap prevestec, mai ales iarna, o infecţie virală. Iată despre ce este vorba!
Însoţite de febră şi de usturime în gât,durerile de cap (denumite în termeni medicali migrene,cefalee sau nevralgii) prevestesc viroze,infecţii virale care provoacă inflamaţii.
Însă nu de fiecare dată,nevralgiile sunt simptomul unei boli. Ele pot fi diagnosticate ca sindrom migrenos şi se pot declanşa la copii după începerea şcolii sau la pubertate.
Şi copiii fac migrene
Nu trebuie să te îngrijorezi dacă pediatrul îl diagnostichează pe cel mic cu sindrom migrenos,o afecţiune care poate fi moştenită genetic!
Există deja o serie întreagă de tratamente care vindecă această boală. Foarte rar se întâmplă ca o durere de cap să fie semnul unei leziuni a creierului,spun specialiştii.
În altă ordine de idei,o criză tipică nu necesită o analiză amănunţită precum este RMN-ul,însă un control la un medic internist îl ajută pe copil să prevină alte serii dureroase.
Ce le accentuează?
Fără doar şi poate,o durere intensă de cap îi poate da o stare foarte proastă copilului tău.
Dacă ţine mai mult de trei ore,ea e adesea însoţită de greaţă (aceasta se poate accentua la parfumuri mai intense sau la unele mirosuri chimice,precum vopsea,clor…),ameţeală,sensibilitate la lumină şi la sunete puternice.
Oricum,o durere de cap care tulbură liniştea copilului tău mai mult de o zi (chiar şi după ce a luat unul sau două comprimate de ibuprofen sau de paracetamol) „cere” consultul imediat al unui medic specialist.
Migrenele scad performanţele şcolare
Şcolarii cu dureri intense de cap nu se pot concentra la orele de curs sau atunci când îşi fac temele.
Începutul unei crize migrenoase poate da dificultăţi de vorbire,dar şi unele fenomene vizuale,precum punctele sau liniile luminoase apărute în câmpul vizual (migrenă oftalmică).
Ele pot ţine între 10 şi 30 de minute. De obicei,dispar după ce durerea de cap s-a instalat pe deplin în drepturi.
Uneori,cel mic îţi poate spune că i-au amorţit mâinile sau o parte a feţei.
Mănâncă puţin? Riscă dureri de cap!
Dacă are dureri de cap din ce în ce mai dese,este indicat să treci în revistă o serie de factori care pot favoriza apariţia lor.
Odată ce le vei identifica,vei şti cum să-l fereşti de neplăceri. Aşadar,consumul excesiv de ciocolată sau de băuturi carbogazoase îi pot da cefalee.
Mai mult,lipsa meselor şi odihna puţină,încăperile neaerisite în care învaţă,poluarea sau fumul de ţigară pot contribui la apariţia lor.