Iată secretele familiilor fericite!
Viaţa de familie reprezintă o provocare pentru mulţi proaspeţi părinţi, dar şi pentru adulţii cu copii trecuţi de adolescenţă. Cum să fii un părinte mai bun şi să ai o familie fericită, află din acest material.
Unele familii împărtăşesc câteva obiceiuri care le aduc fericirea în casă. Nu e vorba despre lucruri complicate,ci despre obiceiuri simple,cum ar fi buna comunicare între membrii familiei şi împărţirea sarcinilor din casă,astfel încât fiecare să fie mulţumit.
Când partenerul ia o decizie,fii alături de el
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care-şi au alături partenerii de viaţă au mai multe şanse să colaboreze,decât cei care stau în faţă sau în diagonala partenerului. Această atitudine este benefică pentru luarea deciziilorîn familie,se arată în raportul ştiinţific.
De ce e bun iluminatul slab în casă
Seara,iluminatul slab în cameră are un avantaj pentru viaţa de cuplu şi de familie. Oamenii se simt mai relaxaţi şi mai în siguranţă,iar acest lucru aduce efecte pozitive asupra discuţiilor dintre membrii familiei.
Păstrează legătura cu rudele
Tot studiile în domeniu demonstrează că copiii care cunosc poveştile de viaţă ale rudelor,cu tot cu succese şi eşecuri,sunt mai rezistenţi şi capabili să ţină stresul sub control. Puterea exemplului,fie că este şi unul negativ,ajută viitoarele generaţii să înveţe lucruri folositoare.
Ţine bunicile aproape
Bunicii sunt „asul“ din mâneca familiei. O cercetare amplă,la care au fost implicate 66 de studii,a scos la iveală că mamele care au ajutor din partea bunicilor în creşterea copiilor se confruntă mai puţin cu stresul şi complicaţiile care apar în urma stresului.
Jocuri la masă
La cină vă puteţi într-un joc destul de antrenant şi constructiv. Fiecare membru al familiei trebuie să descrie o situaţie negativă şi una pozitivă cu care s-a confruntat în timpul zilei. S-a demonstrat că în timpul jocului,copiii îşi dezvoltă sentimentul de empatie şi de solidaritate faţă de cei din jurul său.
Nu da ochii peste cap
Experţii americani au urmărit ani de-a rândul reacţiile pe care le au membrii cuplului în timpul certurilor. Aceştia au monitorizat spasmele nasului,ridicatul din sprâncene,muşcatul buzelor şi au descoperit că cel mai tare îi enervează când partenerul îşi dă ochii peste cap.
Evită certurile între 6 şi 8 seara
Doi psihologi renumiţi din Chicago sugerează că în acest interval orar,începând cu ora şase şi până la ora opt seara,adulţii sunt cel mai stresaţi. Adesea de vină sunt programul de lucru şi oboseala copiilor,care ridică tensiunea deja existentă la părinţii care lucrează.
Limitează explicaţiile la 3 minute
John Gottman de la Universitatea din Washington a descoperit că puterea de convingere are maximum de intensitate în primele trei minute de la debutul argumentelor. După acest timp,oamenii tind să-şi repete într-o formă sau alta punctele de vedere.