Îi e frică de întuneric. Aşa îl ajuţi!

1 55671 original jpg jpeg

Atunci când îi stingi lumina, copilul tău plânge, ţipă, se ţine strâns de tine şi vrea să doarmă în pat cu voi. Acestea pot fi semne că îi este frică de întuneric.

Prichindelul tău descoperă lumea din jur în fiecare zi. Lucrurile noi îi pot provoca însă nesiguranţă şi frică. Întunericul e adesea şi un factor declanşator al crizelor de isterie.

Acceptă-i teama

Poţi să-i oferi siguranţă copilului tău]nţelegându-i sentimentele de frică şi de neîncredere. Este foarte important să nu-l etichetezi:„Fricoaso!“,„Eşti băiat,deci trebuie să fii curajos!“,deoarece pe lângă teamă,copilul tău va dezvolta şi sentimentul de ruşine sau de vină.

Citeşte-i poveşti frumoase

Visele copiilor sunt influenţate de ceea ce văd,citesc şi aud în timpul zilei. În funcţie de imaginaţia pe care o au,ei pot fi agitaţi atunci c\nd dorm sau,dimpotrivă,liniştiţi. Cărţile cu poveşti îl pot ajuta pe copilul tău să depăşească teama din timpul nopţii. Citeşte-i în fiecare seară câte un basm cu personaje care întruchipează bunătatea,dragostea şi frumosul şi vei vedea că prichindelul tău va avea un somn liniştit.

Învaţă-l să doarmă singur

Chiar dacă plânsetele copilului tău nu te lasă rece,încearcă să rezişti tentaţiei de a-l lua să doarmă cu tine în pat. Mai degrabă faceţi un pact şi stabiliţi împreună un interval de timp în care îl vei vizita pe timpul nopţii. Lasă-i uşa deschisă şi o jucărie preferată cu care să doarmă,pentru a-i spori confortul emoţional.

Descoperiţi împreună locurile necunoscute

Trebuie să-ţi ajuţi copilul să-şi dezvolte strategii prin care să ţină frica sub control. De exemplu,în timpul zilei descoperiţi împreună colţurile camerei,dulapurile şi lada patului. De asemenea,provoacă-l să găsească jocuri noi,care să implice întunericul şi lumina.

392c8e330ca4300b33de95ddcd754bc3 jpg jpeg

Sfatul specialistului:Livia Căciuloiu,psiholog PsihoMedeor livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Părintele este un model pentru copilul său,iar felul în care abordează teama de întuneric îi va influenţa adaptarea. Vorbeşte-i calm,arată-i că eşti stăpână pe tine,iar el este în siguranţă. Ia în considerare neliniştile lui,însă încearcă să aduci discuţia la realitate. Ajută copilul să dea fricii un nume. Este mai uşor să gestionezi o teamă de Bau-Bau,de Monstrul din dulap sau de Zmeu decât o teamă difuză,neagră,care este peste tot.



Recente

shutterstock 179474972 jpg
anxietate jpg
shutterstock 1946900926 jpg
Cat timp ar trebui sa ti periezi dintii  Sursa foto shutterstock 635930612 jpg
6 png
tratament hemoroizi in sarcina jpg
problemecubanii jpg
restaurant jpg
clickpentrufemei ro   Îngrijirea orhideelor pentru începători Sfaturi și trucuri jpg
clickpentrufemei priscilla du preez 2anH6XaTc2A unsplash jpg
Bomboane de casa cu caju si curmale  Sursa foto shutterstock 494033047 jpg
apocalipsa  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1496182817 jpg
Cel mai bun fruct pentru combaterea hipertensiunii  Sursa foto shutterstock 1895118379 jpg
shutterstock 2034108344 jpg
Parinti, copii jpg
creier tanar jpg
Cum alegerile zilnice pot afecta sănătatea digestivă (1) jpg
Mancare de vinete cu parmeza si orez  Sursa foto shutterstock 1991545424 jpg
proceduri estetice faciale jpg