Înţelege-ţi mai bine adolescentul!
Mai ştii cum erai la adolescenţă? Dacă ai uitat, iar copilul tău a ajuns la vârsta cea dificilă şi nimic din ce faci nu-i mai e pe plac, atunci e timpul să-ţi aminteşti 5 lucruri importante pentru adolescentul tău. Nu vrea să vorbească despre sexualitate
Oricât de mult te-ai gândi cum să abordezi subiectul sexualităţii şi oricâte scenarii ţi-ai face,tot ai rezerve. Nu de alta,dar se poate întâmpla să vină cu replica aceea ruptă dintr-un banc:„Da,mamă,ce vrei să ştii?”. Linişteşte-te! Nici copilul tău nu e nerăbdător să deschidă subiectul. Oricum,e bine ca tema să nu fie tabu în casă şi să-i oferi răspunsuri încă de când e mic şi e curios să afle cât mai multe. La adolescenţă,nu-l presa să discutaţi despre asta. Va întreba mai degrabă colegii sau prietenii,va căuta pe internet sau va urmări documentare TV. Părinţii vor rămâne pe ultimul plan când vine vorba să afle ceva despre sexualitate. Recunoaşte! Şi tu ai făcut la fel.Este complexat
Se află la vârsta când corpul lui se schimbă,trece rapid de la o stare la alta. E normal să se simtă confuz,nervos,să se închidă în sine şi să i se pară că nu e înţeles. Fii atentă la problemele legate de alimentaţie! La vârsta asta,mai ales fetele se simt
de felul în care arată. Comparând cu modelele din paginile reviste,se văd prea grase şi tind să se înfometeze sau să ţină diete drastice. Fă-ţi timp să-i explici fetei tale că este frumoasă aşa cum e şi că tinerele din reviste sau de la televizor nu sunt deloc mai frumoase decât ea fără machiaj şi retuşuri. Poţi recurge la sfaturile unui nutriţionist dacă într-adevăr greutatea este o problemă.
Fie că e vorba de prietenii lui,fie de persoana de care s-a îndrăgostit,adolescentul tău vrea să-i fie respectate alegerile.
-Nu e cazul să te îndepărtezi cu totul de viaţa lui şi să nu ştii nimic despre ceea ce face,însă nici întrebările insistente nu sunt indicate.
-Dacă nu vrea să vorbească despre cercul lui de prieteni,nu-l forţa! Se va închide şi mai mult. Pune-i mai degrabă întrebări neutre despre cum a fost la şcoală,despre ce mai citeşte şi ce mai fac amicii.
-Nu-l spiona,dar urmăreşte-i discret activitivăţile vorbind cu profesorii.
-Propune-i să dea petreceri acasă. Aşa îi vei cunoaşte prietenii mai bine.
Vrea să aibă propriul lui stil de a se îmbrăca şi de a-şi tunde părul. Evită să-i mai cumperi haine noi! Va spune că sunt demodate sau că nu mai e un copil. Mai bine mergeţi împreună prin magazine şi alegeţi împreună. Înarmează-te cu multă răbdare! Oricum,odată cu trecerea anilor,îşi va schimba îmbrăcămintea şi coafura,dar la adolescenţă vrea să iasă în evidenţă.
Cei mai mari consumatori de substanţe ilegale sunt tinerii,dar nu e vorba numai de ele. Poate fi atras de prieteni sau colegi să fumeze sau să bea alcool. Cea mai bună abordare ca părinte este să-i explici urmările cedării în faţa tentaţiilor de acest fel (problemele cu legea şi cele de sănătate). Nu-i interzice nimic pe un ton categoric. Lasă-l să aibă libertatea de a alege singur,ştiind la ce se expune. La cele mai mici semne că ar avea probleme legate de consumul de alcool sau de droguri,cere ajutorul unui medic sau psiholog!