Îţi baţi copilul? Uite cât rău îi faci!

1 69314 original jpg jpeg

Nu puţini sunt părinţii care folosesc bătaia ca mijloc de a „corecta“ comportamentul copilului lor. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că pedeapsa corporală, pe lângă scăderea încrederii în sine, le poate afecta sănătatea.

Efectele abuzului fizic asupra unui copil pot toată viaţa şi poate include leziuni ale creierului,ale auzului şi pierderea vederii,ceea ce duce la invaliditate. Totodată,un copil abuzat fizic poate dezvolta probleme grave emoţionale,comportamentale sau de învăţare – într-un cuvânt probleme care-l pot afecta în mod negativ pentru totdeauna.

Urmările bătăii la maturitate

Unele efecte ale abuzului fizic asupra copiilor se pot manifesta în comportamente cu risc ridicat,cum este promiscuitatea excesivă. Copiii care dezvoltă depresie şi anxietate din cauza trecutului lor abuziv,când sunt adulţi apelează la fumat,alcool,consum ilicit de droguri şi alte comportamente nesănătoase,periculoase,pentru a face faţă cicatricilor emoţionale şi psihologice. Desigur,pe termen lung,vicii cum sunt fumatul,consumul excesiv de alcool şi promiscuitatea poate duce la cancer,leziuni hepatice şi boli cu transmitere sexuală.

Efectele primare ale copilului bătut

Vârsta la care are loc abuzul,influenţează modul în care leziunile afectează copilul. Cu cât copilul este mai mic,cu atât are este mai mare riscul să sufere probleme fizice pe termen lung,cum sunt leziuni neurologice,care se manifestă ca tremor,iritabilitate,letargie şi vărsături. În cazuri mai grave,efectele abuzului fizic asupra copilului pot include convulsii,orbire permanentă sau surditate,paralizie,întârzieri de dezvoltare. Cu cât abuzul continuă,cu atât este mai mare impactul asupra copilului,indiferent de vârstă.

Efectele emoţionale ale copilului lovit

Numeroase studii au ajuns la concluzia că numeroase probleme psihologice se dezvoltă ca urmare a abuzului fizicasupra unui copil. Aceştia au multe probleme în viaţa lor,la şcoală,cât şi în relaţiile cu colegii,spre deosebire de copiii din mediile nonabuzive.

Printre efectele psihologice şi emoţionale ale abuzului fizic asupra copilului se numără:   tulburări de alimentaţie,incapacitatea de concentrare (inclusiv ADHD),ostilitate excesivă faţă de alţii,chiar şi faţă de prieteni şi membri ai familiei,apatie şi letargie,tulburări de somn-insomnie,somnolenţă excesivă.

Mai mult,copiii abuzaţi fizic sunt predispuşi să dezvolte numeroase perturbări psihologice. Sunt mai multe riscuri de a avea puţină încredere în forţele proprii,simt o frică excesivă şi anxietate şi acţionează agresivfaţă de cei din jur.