Îţi laşi copilul singur acasă?
Revista nr. 32//Dacă îţi doreşti ca copilul tău să îşi dezvolte de mic simţul responsablităţii, ar trebui, la un moment dat, să-i dai un vot de încredere, ca să se descurce singur.
Când mă gândesc la copilăre, nu pot să nu-mi amintesc de uliţele pe care le străbăteam cu alţi ştrengari de vârsta mea. Alergam ziulica întreagă, desculţi, în ţărâna care ne trecea de glezne, fără să ştim de oboseală şi fără să fim supravegheaţi de adulţi. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel – copiii cresc sub ochiul atent al părinţilor. Aceştia încearcă să amâne cât mai mult momentul în care micuţii trebuie să rămână singuri şi apelează la tot felul de servicii – la bone sau la sistemul „after-school“. Ei bine, specialiştii sunt de părerea că începând cu vârsta de 7 ani copiii pot rămâne singuri acasă şi sunt capabili să se descurce fără ajutorul părinţilor.
Pregăteşte-l din timp
Decizia de a-l lăsa pe copil singur acasă nu este una uşoară, iar senzaţia că se poate întâmpla ceva rău te duce cu gândul la filmul american „Singur acasă“. De aceea, este important să-l pregăteşti treptat pentru acest pas. De exemplu, poţi începe prin a sta departe de el perioade scurte de timp: du-te până la o vecină sau până la magazinul cel mai apropiat, şi lasă-l singur pentru cel puţin 5 minute. Important este să creşti treptat timpul petrecut fără el, dar să nu depăşeşti durata de 20 de minute. La întoarcere, nu uita să-l lauzi că s-a descurcat fără tine şi învaţă-l mereu câte ceva nou. Dacă l-ai găsit în lacrimi, lasă-l să spună ce s-a întamplat. Este o modalitate bună să-i explici că zgomotul care l-a speriat este cel al frigiderului - sau al bormaşinii de la etajul de sus.
Discută cu el despre situaţiile neprevăzute
Ca să te asiguri că micuţul tău va fi în siguranţă când vei lipsi de acasă, fără să-l copleşeşti cu instrucţiuni de orice fel, vorbeşte-i despre situaţiile care ar putea apărea în absenţa ta. Este necesar să ştie ce să facă când are loc o pană de curent şi nu mai poate vedea filmul de desene animate preferat, când vine o furtună afară sau bate un străin la uşă. Nu ezita să-i impui anumite limite – este bine să ştie că nu are voie să plece din casa în lipsa ta, să umble la aragaz au să deschidă uşa persoanelor persoanelor pe care nu le cunoaşte, indiferent de ce i se spune. De asemenea, înainte de a-l lăsa singur, asigură-te că ştie să utilizeze telefonul pentru a te apela la nevoie.
Stabileşte-i un program
Cât timp este singur acasă, copilul trebuie să aibă sarcini concrete şi să respecte regulile stabilite de comun acord. Dă-i sugestii legate de ceea ce ar putea să facă în lipsa ta: să mănânce, să se uite la televizor, să deseneze sau să se joace. Verifică-l cât mai des ce face şi întreabă-l dacă a îndeplinit sarcinile propuse de tine. De exemplu, încurajează-l să-şi adune jucăriile sau să-şi aranjeze hăinuţele. Grija pe care o manifeşti nu trebuie să fie percepută de cel mic ca o formă de control, ci, mai degrabă, ca o măsură de siguranţă.