Laptele matern - primul şi cel mai important aliment
Un copil hrănit la sânul mamei primeşte toate substanţele nutritive necesare pentru a se dezvolta armonios. Dacă nu ştiai, faptul că îţi alăptezi puiul are beneficii şi pentru tine, ca mamă, pentru că eşti mai ferită de riscul de cancer de sân şi de ovar.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi cei mai mulţi medici pediatri recomandă mamelor să-şi alăptezenou-născutul cel puţin şase luni de zile,dar unii specialişti consideră că un bebeluş poate fi alăptat şi doi ani sau chiar peste.
Ce conţine laptele matern
Pe lângă apă,laptele mamei are un conţinut echilibrat de proteine,acizi graşi vitali pentru dezvoltarea creierului,glucide (lactoză),vitamine (A,D,E) şi oligoelemente (fier,zinc,cupru,iod).
Este de preferat să hrăneşti bebeluşul cu lapte matern în detrimentul celui praf,pentru că nu produce alergii sau intoleranţă alimentară.
Întăreşte sistemul imunitar
Primul lapte,care se mai numeşte şi colostru,este cel mai bogat aliment în nutrimenţi şi îi oferă copilului un număr mare de anticorpi de tipul imunoglobulina A (IgA) secretorie. Astfel,colostrul furnizează copilului între 5 şi 15 g/l de anticorpi IgA (la un adult se produc până la 3 g de astfel de anticorpi).
Datorită anticorpilor,copilul este mai protejat de infecţii bacteriene şi virale,precum cele cu E.coli şi Salmonella. De asemenea,micuţul are un risc mai mic de a face alergii,astm,infecţii respiratorii sau ale urechilor.
Previne bolile digestive
Important este şi faptul că laptele matern este mult mai uşor de digerat şi de asimilat decât laptele praf. De aceea,copilul este mai ferit de constipaţie,boli diareice acute şi de parazitoze intestinale. Unii specialişti susţşin că bebeluşul alăptat exclusiv la sân nu suferă de colici cum se întâmplă în cazul nou-născuţilor alimentaţi cu formulă.
De ce e bine pentru tine să alăptezi
Femeile care îşi hrănesc copiii la sân au riscuri mai mici de a face osteoporoză,cancer de sân sau de ovar. De asemenea,alăptarea grăbeşte revenirea la normal a uterului după naştere şi este o metodă contraceptivă naturală,cu condiţia să alăptezi regulat,o dată la trei sau patru ore ziua şi cel puţin o dată la şase ore noaptea.
De asemenea,te poţi baza pe această metodă dacă nu s-a reinstalat ciclul menstrual. În caz contrar,nu eşti ferită de noi sarcini.