«Mă confesez prea uşor. Ce să fac?»

1 49988 original jpg jpeg

Te sperie gândul că te confesezi oricând şi oricui? Că cineva s-ar putea folosi de destăinuirile tale? E cazul să ştii de ce ţi se întâmplă toate acestea şi ce măsuri poţi lua.

Nimic mai enervant decât să turui despre tine şi să-ţi divulgi secretele cuiva pe care l-ai cunoscut acum... 5 minute.

Sigur îl vei pune pe fugă! Psihologii spun că persoanele care vorbesc prea mult despre ele vor să atragă atenţia asupra lor.

Şi adoptă tehnica fugii în avans:„Spun totul despre mine,în maniera mea,ca să fiu sigură că nu o să mă mai întrebe nimeni nimic”.

Este atitudinea care te face să crezi că-i împiedică pe ceilalţi să-ţi vadă defectele,prin care construieşti un zid de protecţie în jurul tău. Psihoterapeuţii susţin că ai nevoie de sfatul lor.

Te temi de singurătate

Faptul că eşti genul de persoană care imediat „se lipeşte de cineva”,povestindu-i de la felul de mâncare preferat,până la detalii despre ultima ceartă cu soţul,poate arăta o teamă de singurătate.

Potrivit unui cunoscut psiholog francez,Gonzague Masquelier,a spune totul despre tine este de fapt un comportament de negare a unei realităţi umane:faptul că suntem singuri în faţa propriilor probleme. 

Că,de fapt,trebuie să înfrunţi suferinţele şi problemele cotidiene. Mai mult,psihoterapeuţii susţin că spunându-i unei persoane pe care abia ai cunoscut-o şi bune,şi rele despre tine,vrei să te asiguri că te va accepta în viaţa ei cu toate defectele şi calităţile tale.

Stresul te face vulnerabilă

Persoanele dispuse la confidenţe îşi „deschid“ uşor sufletul şi din cauza mediului stresant în care trăiesc sau lucrează.

Copleşită de probleme,nu ai timp să te mai gândeşti ce şi cui te-ai apucat să-i povesteşti cele mai intime lucruri.

De aceea,când te simţi depăşită de situaţie,ia o pau­ză. Ieşi la aer curat şi fă-ţi ordine în gânduri şi în sentimente.

Odată eliberată furia,îţi trece şi dorinţa de a fi compătimită.

Nu accepta confidenţe

Se poate întâmpla să fii tu cea care-i ascultă pe alţii confesându-se cu lucruri pe care nu ţi-ai dorit niciodată să le ştii. Nu ezita să iei atitudine.

O frază de genul„Nu vreau să ştiu mai mult,mă pui într-o situaţie neplăcută”este cea care te va salva. Şi te va ajuta să menţii distanţa corectă între tine şi ceilalţi. Lucrurile stânjenitoare despre alţii nu-ţi folosesc la nimic.

La job eşti o pradă uşoară

Destăinuirile se pot întoarce împotriva ta. Dacă ai spus un secret despre tine colegilor de serviciu,te poţi aştepta ca ei să folosească acest lucru împotriva ta. ­

Este de ajuns să apară un conflict şi gata! De aceea,la serviciu ­nu-ţi pune pe tavă viaţa personală.

La fel,se poate întâmpla şi în ­sânul familiei sau cu prietena ta cea mai bună. Nu degeaba există anumite lucruri care trebuie să fie păstrate doar pentru tine.

Amănuntele otrăvesc iubirea

Sinceritatea exagerată poate dăuna şi în... iubire! Dacă-ţi pui toată viaţa pe tavă şi vorbeşti încontinuu despre tine,poţi strica totul.

Excesul de detalii intime îi sperie pe bărbaţi:ei pun preţ doar pe ce văd şi simt.

Discuţiile în care povesteşti cu lux de amănunte totul despre familia,prietenii şi viaţa ta pot pune anumite bariere între tine şi el sau,mai rău,pot fi folosite când apar disensiuni.

Şi apoi,unde mai sunt misterul şi plăcerea de a te descoperi?