Mamele din Japonia au pus deoparte cărucioarele şi-şi poartă copiii în braţe. Care sunt motivele lor?

1 shutterstock 1736913782 jpg jpeg

Mamele contribuie la cel puţin jumătate din treburile casei, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă mâinile libere. Cele mai creative dintre ele au rezolvat problema de-a lungul istoriei şi au folosit diverse metode de a-şi purta copiii mici în spate sau în braţe în timp ce munceau. Chiar şi în prezent, mamele din Japonia procedează la fel şi au găsit o serie de efecte benefice.

Copiii se nasc neputincioşi şi fără apărare, iar un mod tradiţional de a fi îngrijiţi este să stea în contact cu mamele lor zi şi noapte. De-a lungul vremii, mamele n-au putut lăsa deoparte treburile obişnuite pentru a se ocupa strict de copii, de aceea au recurs la tot felul de modalităţi ingenioase de a-i purta şi a-i avea în siguranţă alături de ele.

Este o veche tradiţie în Japonia să-ţi porţi copilul în braţe în loc să-l aşezi într-un cărucior. Din punct de vedere istoric, bebeluşii au fost purtaţi folosind un „Onbuhimos‟ care se traduce prin „curea de purtare pentru spate‟. Acest marsupiu a fost realizat din material moale cu intenţia ca mămicile să-şi poarte copiii pe spate şi să-i lase să vadă lumea de sus. Pe vremea aceea, mamele trebuiau să-şi aducă bebeluşii cu ele la orezării şi era cea mai convenabilă modalitate de a-şi supraveghea micuţii în timp ce lucrau.

Bebeluşii purtaţi în braţe sunt mai fericiţi

S-a constatat că, dacă sunt ţinuţi în braţe, bebeluşii plâng mai puţin şi caută atenţie. În culturile în care purtarea bebeluşilor este frecventă, copiii plâng adesea doar câteva minute pe zi spre deosebire de alte culturi în care bebeluşii plâng ore întregi zilnic. Plânsul este obositor atât pentru copil, cât şi pentru părinţi. De asemenea, poate fi un pericol, deoarece plânsul constant poate dezvolta hormoni de stres şi poate provoca leziuni la nivelul creierului pe termen lung. Bebeluşii care consumă mai puţină energie plângând pot observa cu calm mediul din jurul lor, ceea ce favorizează învăţarea mai rapidă.

Este un mod practic de a-l transporta pe cel mic prin oraş sau în călătorii

Când se află în locuri aglomerate, un copil purtat de mamă în braţe este ţinut în siguranţă. Acest lucru poate împiedica pierderea copilului în mulţime sau rănirea lui. Sistemele de purtare pot fi foarte utile şi pentru copii mici. Pentru perioada în care a mai crescut, dar nu poate încă să parcurgă distanţe lungi, un sistem adaptat vă uşurează şi conversaţiile şi îţi permite să-i observi reacţiile faţă de lumea din jur. Lumea poate fi un loc înfricoşător pentru copiii în creştere, dar purtarea în braţe îi pot face să se simtă mai încrezători, deoarece se poate retrage oricând la pieptul mamei.

Citeşte şi:

Studiu recent. Este bine să laşi bebeluşul să plângă. Plânsul nu are efecte negative asupra dezvoltării sugarului

Cum poţi înţelege un bebeluş după expresia facială

Sistemele de purtare, o practică veche

Chiar dacă purtarea bebeluşilor în diverse sisteme speciale a luat amploare în Occident de la începutul anilor 2000, lăsând cărucioarele deoparte, practica nu este nouă. A fost modalitatea tradiţională de a transporta bebeluşii în întreaga lume de mii de ani. Unele dintre primele exemple provin din Egipt unde a fost înfăţişată purtarea bebeluşilor încă din anul 30 î.Hr.

Tehnicile de purtare includ înfăşurarea copilului la piept, purtarea lui pe spate sau ataşarea lui pe partea laterală a corpului cu coşuri, scânduri, pânze care variază de la ţesături tradiţionale, colorate, care trec de la o generaţie la alta.

În Asia, slingurile colorate pentru copii tind să implice mai multe curele decât cele găsite în alte părţi ale lumii. Unul dintre cele mai ornamentate exemple de marsupii găsite în Asia este cel creat de poporul Hmong, un grup etnic care trăieşte în Laos, Thailanda, Vietnam, Myanmar şi sud-vestul Chinei. Realizate din material decorat cu broderii complicate, marsupiul Hmong era realizat dintr-un dreptunghi mare de material pe care erau cusute două bretele în partea de sus. Bebeluşul este înfăşurat cu o pânză pe spatele mamei şi bine fixat de curelele care se împleteau în jurul braţelor mamei, sub spatele copilului şi în jurul taliei mamei.

În Japonia, mamele fabrică un dispozitiv de transport numit onbuhimo pentru a lega copilul în spate. Dezvoltat de insularii indigeni, arată ca un rucsac cu curele mai largi. Este suficient de rezistent pentru a transporta chiar şi copii mici, nu doar sugari. Astăzi, onbuhimos sunt create atât manual, cât şi în fabrici pentru mame din întreaga lume. În loc de ţesătură, curelele sunt făcute din chingi.

Purtarea bebeluşului în braţe îi stimulează dezvoltarea fizică

Atunci când mamele îşi poartă copiii în braţe, ei pot să urmărească bătăile inimii şi mişcările. Fie că este mers, aplecare sau întoarcere, toate aceste mişcări ajută la reglarea propriilor răspunsuri fizice ale bebeluşului. Un beneficiu al purtării copilului este dezvoltarea simţului echilibrului copilului.

Este şi o metodă sănătoasă pentru mame

Este o provocare pentru proaspetele mămici să găsească timp pentru a face exerciţii fizice. Mamele din Japonia şi-au dat seama că, dacă îşi port copiii câteva ore bune pe zi când fac diverse treburi sau ies la plimbare profită de beneficiile mersului şi ale ridicării greutăţilor. De asemenea, o plimbare lungă într-un sistem de purtare s-a dovedit a fi o modalitate bună de a-şi ajuta copiii să adoarmă mai uşor.

FOTO: Shutterstock



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg