Minighid de creştere a… bunicilor

1 74765 original jpg jpeg

Este normal ca între generaţii să existe diferenţe de opinii, însă nimeni nu se aştepta ca noile metode de educare a copiilor să fie atât de radical schimbate. De aceea bunicilor le este tot mai greu să se adapteze la cerinţele părinţilor.

Între generaţii s-a creat o adevărată prăpastie:în timp ce bunicii sunt de părere că un bebeluş trebuie înfăşat bine,ca să nu rămână crăcănat,părinţii cu acces la informaţie ştiu că acest obicei poate favoriza displazia de şold la micuţi. Dacă primii cer ca pruncul să fie hrănit cu orice de la vârste mici,ca să „nu îi fie poftă”,mămica face tot posibilul să îl alăpteze exclusiv până la 6 luni. Iar când cei în vârstă sunt convinşi că cel mai bine pentru micuţ este să doarmă singur de la naştere,ca să nu fie alintat,cei tineri sunt decişi să îl lase pe năzdrăvan să împartă cu ei patul,fiindcă asta contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. Din cauza diferenţelor de opinii,proaspeţii părinţi sunt tentaţi să îi excludă pe bunici din educarea copiilor. Înainte de a-i da complet deoparte,ar trebui să ştii câteva lucruri.

Încearcă doar să te ajute

Când mamaa venit la mine,după ce am născut,am avut impresia că vrea să îşi bage nasul peste tot. Obosită,cu un sentiment imens de iubire pe care nu fusesem învăţată să îl gestionez,vizita fiinţei pe care toată viaţa am iubit-o cel mai mult a început brusc să mă deranjeze. Aşa că,la un moment dat,i-am zis în faţă:„Eşti mai rea decât o soacră. Mai lasă-mă!”. Voiam să îi demonstrez ei,mie şi tuturor celorlalţi că pot fi o mamă bună... de fapt,voiam să demonstrez că pot fi o mamă mult mai bună decât oricare dintre ei. Aşa că primul instinct a fost de a demonta fiecare sfat oferit de ei. Şi,în lupta mea disperată de a demonstra ceva cuiva care nu avea nevoie de nicio demonstraţie,nu am reuşit să văd nicio mână de ajutor întinsă. Apoi,pe măsură ce oboseala s-a acumulat,am început să mă plâng de acest lucru,de faptul că toţi au pe cineva care să îi ajute,numai eu nu. Nu e de mirare de ce. Dacă nu vrei să ajungi în situaţia aceasta,înainte de a pune etichete,întreabă-te (obiectiv) dacă nu cumva i-ai judecat greşit pe bunici.

Şi ei au nevoie de o perioadă de adaptare

Dacă ţi se pare că metodele lor de educare sunt învechite,probabil nu te înşeli,dar asta nu te îndreptăţeşte să fii răutăcioasă şi să le refuzi ajutorul. Niciun bunic care îşi iubeşte nepotul nu ar face ceva ce l-ar putea răni. De aceea,dacă tu ai descoperit că suzeta îi dăunează bebeluşului,pur şi simplu împărtăşeşte-le şi lor ce ai aflat. Şi părinţii sau socrii tăi vor fi bucuroşi să asimileze noile informaţii şi,de ce nu,să îi înveţe şi pe alţii... doar ştii deja că persoanelor în etate le place să ofere sfaturi gratuit,iar asta nu este mereu un lucru rău. În plus,aşa cum pe tine  maternitatea te-a schimbat complet,aşa şi pe ei naşterea copilului tău îi transformă emoţional.

Hai afară la zăpadă!

De cele mai multe ori,mama şi tatăl copilului sunt decişi să îi ofere micuţului cea mai aleasă educaţie,pe care sunt convinşi că bunicii nu i-o pot oferi. Dar,la fel de adevărat este că adesea timpul nu le mai ajunge şi se trezesc că pun copilul în faţa unei tablete sau a televizorului,în vreme ce ei se străduiesc să dea cu aspiratorul sau să facă mâncare. În familiile în care bunicii sunt lăsaţi să se implice,acesta este momentul în care copiii merg în parc la joacă,îşi fac prieteni de vârsta lor,învaţă să facă un om de zăpadă real.

Ai încredere în ei

Chiar dacă îţi doreşti tot ce este mai bun pentru copilul tău,faptul că îi contrazici pe bunici în tot ceea ce fac pentru cel mic vă poate duce pe o gheaţă subţire. Fii mai relaxată. Dacă ai decis că ai nevoie de ajutorul lor,ai încredere şi în deciziile luate de ei. Dacă metodele lor de educare te-au ajutat să fii omul care eşti azi,probabil că nu au greşit chiar atât de mult,nu? Este bine că vrei să le împărtăşeşti din noile metode de educare ale copiilor-dar fă-o într-un mod cât mai blând posibil,dacă vrei să te faci auzită. Şi lasă-le şi lor loc de manevră din când în când,că nu se face gaură în cer.

Nu aştepta perfecţiunea

În timp ce tu critici tot ceea ce fac părinţii şi socrii tăi pentru nepotul lor,ai observat cum şi alţi părinţi te judecă pe tine? Ai fi crezut că este vorba doar de diferenţa de opinii dintre generaţii,dar,adevărul este că au apărut atât de multe metode de educare,fiecare fiind considerată de cineva cea mai bună,încât inevitabil apar discuţii în contradictoriu când vine vorba de creşterea unui copil. Iar în goana asta după perfecţiune,uităm să ne bucurăm de ceea ce contează cu adevărat:de copiii noştri. Şi nu îi lăsăm nici pe bunici să o facă.



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg