Naştere naturală sau cezariană?

1 71892 original jpg jpeg

Lapte matern sau lapte praf? Cărucior sau sistem de purtat? La creşă de stat sau la una privată? Dar, înainte de a se confrunta cu aceste dileme, viitoarea mămică trebuie să găsească răspuns la cea mai importantă întrebare: naştere naturală sau cezariană?

CPF nr. 44

Foarte multe femei se declară înspăimântate de ideea de a naşte natural. În discuţiile între prietene,pe forumuri,circulă o mulţime de idei sumbre:că trebuie să fii puternică pentru a rezista în timpul travaliului,că doare,că trebuie să ai noroc ca să ieşi cu bine din această experienţă.

Statistici îngrijorătoare

Astăzi,în România,1 din 3 femei alege cezariana. Statistica aceasta a dus ţara noastră pe locul 3 în topul statelor europene cu cea mai crescută rată a operaţiilor la naştere,potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea City,din Londra. Iar recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,care spune ca rata cezarienelor nu trebuie să depăşească 15%,este ignorată de medici şi de paciente,deopotrivă. Totuşi,important este ca femeile însărcinatesă decidă în cunoştinţă de cauză.

Beneficii

· Naşterea naturală este recomandată de medici. Micuţul şi mama au parte de contactul piele pe piele mult mai repede,alăptarea poate fi iniţiată din primele clipe- spre comparaţie,după cezariană,femeia este trimisă la terapie intensivă-,iar recuperarea este mult mai rapidă. În timpul naşterii vaginale,muşchii implicaţi în proces ajută la eliminarea lichidulului din plămânii nou-născutului. Astfel,pe termen lung,bebeluşul prezintă riscuri mai mici de a suferi de probleme respiratorii. Totodată,micuţii primesc o doză timpurie de bacterii bune,din flora bacteriană a mamei,pe măsură ce trec prin canalul de naştere. Aceste bacterii stimulează sistemul imunitar şi oferă protecţie tractului intestinal.

· Operaţia cezariană,la cerere,nu aduce prea multe beneficii nici pentru mamă şi nici pentru făt,susţin specialiştii. Un singur plus:o naştere programată este mai convenabilă din punct de vedere al duratei şi al gestiunii durerii.

Riscuri

·  În timpul naşterii naturale,există riscul ca pielea şi ţesuturile din jurul vaginului să se rupă.Trecerea fătului poate provoca slăbirea muşchilor pelvieni care controlează funcţiile urinare. Astfel,femeile pot suferi de infecţii şi incontinenţă urinară şi de dureri de perineu (zona dintre vagin şi anus).

· Pentru că cezariana este  o intervenţie chirurgicală,există un risc crescut de hemoragie. Secreţia laptelui poate fi întârziată,iar perioada de recuperare este mult mai mare. Operaţia necesită îngrijire atentă,de aceea,acasă,este posibil ca femeia să aibă nevoie de ajutor suplimentar. Riscurile de deces sunt de 3 ori mai mari în timpul naşterii prin cezariană,din cauza cheagurilor de sânge,a infecţiilor şi a complicaţiilor de la anestezie.

Ce cred mamele

Valentina,29 de ani,activă pe forumurile de părinţi,recomandă:„Naşte aşa cum crezi că e mai bine pentru tine! Doar tu trebuie să iei decizia asta,dacă eşti sănătoasă. Nu felul în care naşti te face o mamă bună.“.

Alexandrina,31 de ani,spune că cezariana a fost cea mai urâtă experienţă:„A fost decizia mea şi a medicului să nasc prin cezariană,pentru că am miopie forte. Nu m-am gândit nicio secunda la acel moment,eram doar nerăbdătoare. Dar,după ce am intrat în sala de operaţie,m-a cuprins teama. Atâtea ustensile acolo,gata să fie folosite,iar eu,întinsă pe o masă de fier. Tremuram. Grea experienţă. În plus,corpul meu era pregătit pentru naştere naturală. Mi s-au deplasat oasele pentru a face loc copilului,care,însă,a ieşit prin burtă. Iar eu am rămas cu piciorul stâng dislocat parţial. A fost dureros,ţinând cont că nu puteam lua analgezice,fiindcă alăptam. Şase săptămâni a durat recuperarea“.

Anna,26 de ani,crede că nimic nu este mai frumos decât naşterea naturală:„Atât pentru mamă,cât şi pentru bebe,este cea mai bună opţiune. Pentru mamă:recuperare mai uşoară şi mai rapidă,dureri pentru câteva ore,nu pentru luni întregi,sentiment de mândrie şi de putere. Pentru bebe:şanse scăzute de astm,de infecţii respiratorii.“

Factori care decid în locul tău

Există situaţii în care naşterea prin cezariană este recomandată din cauze medicale,la femeile care suferă de diabet,hipertensiune arterială,infecţii diverse. Alteori,obstetricianul ia decizia unei operaţii direct pe masa de naşteri,deoarece sănătatea mamei sau a copilului e în pericol.

Sarcina şi naşterea nu sunt boli şi nu ar trebui să se încheie cu intervenţii invazive – avertizează medicii.



Recente

gastro final jpg
De cate ori e indicat sa mananci pe zi  Sursa foto shutterstock 2313839567 jpg
shutterstock 2523212311 jpg
Cum iti activezi hormonii care tin greutatea sub control  Sursa foto shutterstock 2478575365 jpg
DJI 0658 jpg
shutterstock 1827278702 jpg
3aaec0a3 688a 8785 2036 b2ad542cf40b jpg
Chitele de vinete  Sursa foto shutterstock 2030269928 jpg
posterior  foto   Shutterstock jpg
cover Riduri fine sau profunde Află cum Toxina Botulinică poate face minuni jpg
clickpentrufemei ro (1) png
Biscuiti cu ovaz si merisoare  Sursa foto shutterstock 1723499065 jpg
Refacerea musculară   un aspect la fel de important precum timpul petrecut în sala de fitness jpg
shutterstock 2404193037 jpg
shutterstock 2109844580 jpg
Paste cu legume  Sursa foto shutterstock 785621569 jpg
Rutina care iti da energie dimineata  Sursa foto shutterstock 2441063731 jpg
shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg