Nu are încredere în el? Aşa îl ajuţi!
Încrederea în sine îţi deschide multe uşi. Ajută-ţi copilul să crească încrezător în forţele sale şi capabil să facă tot ce-şi doreşte.
Ascultă-l
„Mami,nu pot să fac asta”. Cine nu a auzit aşa ceva de la cel mic în primele zile de grădiniţă sau în prima săptămână de şcoală? Ajută-l să-şi exprime temerile şi să se adapteze la schimbare.
Fii răbdătoare şi explică-i că fiecare simte asta când începe o activitate nouă,dar că lucrurile se vor schimba în timp. Subliniază părţile pozitive:îşi va face o mulţime de prieteni şi va învăţa o mulţime de lucruri noi. Important e să ştie că poate apela mereu la tine. Laudă-l când e cazul
Îi atragi atenţia la fiecare prostioară,iar când ascultă nu-i spui nimic pentru că este normal să facă asta? De ce să nu-i spui că eşti mulţumită de el când face un lucru bun?
,
,
,
. Probabil se va comporta din ce în ce mai bine,doar ca să te audă spunând lucrurile acestea.
Când nu-i reuşeşte un lucru,nu-l descuraja şi mai mult insistând asupra eşecului. Explică-i unde a greşit,reia împreună cu el paşii pe care trebuia să-i respecte pentru ca activitatea să se termine cu o reuşită.
Mai mult,fă-l să înţeleagă că greşelile sunt importante pentru că numai prin ele poţi învăţa,poţi evolua. Şi asigură-l că poate îndrepta greşeala sau ajută-l să găsescă o soluţie.
Nu face lucrurile în locul lui
„Lasă că fac eu”,îi spui uneori,ajunsă la capătul răbdării. Doar poţi termina treaba mai repede şi mai bine. Dar,chiar dacă vrei să-l ajuţi,va rămâne cu impresia că nu se poate descurca fără tine. Arată-i ce trebuie să facă,dar lasă-l pe el să încerce. Îi va lua mai mult timp,dar el va fi mulţumit dacă reuşeşte.
A luat o notă proastă sau a vorbit urât? E bine să-i spui că eşti dezamăgită sau că a greşit,însă nu-i spune niciodată
. Mai bine asigură-l de dragostea ta chiar şi atunci când greşeşte. Spune-i că eşti supărată,dar vei fi mereu alături de el,indiferent ce va face. Doar ăsta este adevărul,nu?