Nutriţia copiilor pe vară – când şi în ce mod primesc hrana corectă?
Vara copilul consumă mult mai multă energie decât în restul sezoanelor. Şotronul, jocurile cu mingea, alergatul, săritul corzii, lupta cu valurile sau chiar inotul îi pot solicita pe micuţ. Când „motorul” începe să meargă, respiraţia se intensifică, sângele începe să circule mai repede şi arderile calorice sunt accelerate.
Meniul zilnic al unui copil între 3-7 ani,din punct de vedere nutritional
În România,conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii la nivelul populaţiei de copii,incidenţa supraponderabilităţii este de 26,75%,iar a obezităţii este de 11%-valori relativ mari în comparaţie cu vestul Europei. Acelaşi studiu arată că cei mai afectaţi sunt copiii din mediul urban şi de două ori mai mult băieţii de 8 ani decât fetele de aceeaşi vârstă.
Deşi în această perioadă creşterea este mult mai lentă,corpul trebuie să fie pregătit să susţină o activitate musculară puternică,refacerea rapidă a ţesuturilor precum să ofere şi o apărare straşnică împotriva bacteriilor.
În alimentaţia prescolarului,meniul trebuie să fie cât mai variat şi mai abundent. Ca şi calorii,acestea variază în funcţie de vârstă astfel:la 3 ani are nevoie de 1300 cal/ zi,la 4 ani are nevoie de 1500 cal / zi,la 5 ani are nevoie de 1650 cal /zi,iar la 6 ani are nevoie de 1800 cal / zi.
În ceea ce priveşte carnea,copilul trebuie să primească în jur de 50-75 grame/ zi şi un aspect foarte important,nu trebuie administrată în fieacare zi. Mezelurile sunt recomandate a fi oferite foarte rar. Pâinea – integrală şi nu caldă şi proaspătă,este mult mai bine digerată de stomacul celor mici. Această nu se va administra în cantităţi mai mari de 150-200gr zilnic. Lipidele sunt considerate adevărate rezerve de energie şi reprezintă 8,7% din greutatea prescolarului. Principalele surse de lipide sunt untul,laptele,grăsimea vegetală şi ouăle.
5 porţii de legume şi fructe zilnic – chiar dacă sună a clişeu,acest sfat nutriţional din partea specialiştilor este încă aplicat în nutriţia copiilor. Aportul de vitamine are rol energetic în metabolismul micuţului.
Pumnul,unica măsurătoare corectă când vine vorba de mărimea porţiilor
Nutriţioniştii recomandă orientarea după mărimea pumnului copilului în alegerea porţiilor. 3 mese pe zi înseamnă 3 porţii de mărimea pumnului lui strâns. Aceea este capacitatea stomacului şi cantitatea de mâncare în urmă căreia acesta se va simţi satul.
„Nutriţia este un element deosebit de important,care ridică de cele mai multe ori probleme atât în cazul adulţilor,dar în special în cazul copiilor. Cu toate acestea,problemele referitoare la nutriţie au un numitor comun,acesta fiind o educaţie alimentară corectă. Pentru a evita o practică incorectă în alimentaţie,este ideal că această educaţie alimentară să fie realizată încă din copilărie. Este foarte important să nu transmitem copilului impresia că trebuie să înveţe aceste noţiuni,din contra,educaţia alimentară trebuie percepută că o normalitate,ce poate fi dobândită şi prin joacă”,explică Adina Radu Cosma,manager Lumea Copilăriei.