O parte din copil rămâne în mamă, după naştere. Ce spun cercetătorii
Se spune ca, atunci cand devii mama, iti porti copilul in inima pentru totdeauna. Daca pana acum ne gandeam ca e doar o exprimare metaforica, oamenii de stiinta au dovedit ca e la propriu. Din punct de vedere biologic, material genetic din copilasul purtat in burta ramane in corpul mamei ani buni dupa nastere.
Transferul de celule catre corpul mamei se numeste microchimerism fetal sau feto-matern. Cu alte cuvinte, este o amprenta pe care bebelusul o lasa “amintire” locului in care si-a petrecut 9 luni. Magia acestor celule, ramasite, pe care bebelusul ti le daruieste este ca ele nu raman in uter, ci migreaza catre alte organe.
O parte din copil rămâne în mamă, după naştere
Nu e cazul sa te sperii. Aceasta miscare celulara aduce beneficii considerabile mamei prin revigorarea celulelor locurilor in care se instaleaza.
Cercetatorii de la Universitatea Stanford au fost cei care au facut public termenul de microchimerism in anii ’70, insa ulterior au existat si alti oameni de stiinta care au extins studiul relevand faptul ca in corpul unei mame cu mai multi copii, se regasesc celule care au apartinut fiecarui fat.
Citeste continuarea pe demamici.ro!