Pediculoza: Ce faci când copilul vine cu păduchi acasă?

1 69483 original jpg jpeg

1 din 5 români crede că pediculoza este o problemă care ţine de igiena personală. Potrivit specialiştilor, însă, acest mit este nefondat. Iată care este adevărul despre păduchi şi cum ar trebui să reacţionezi atunci când copilul tău se confruntă cu această problemă.

Potrivit unui studiu comandat de Omega Pharma România şi Paranix, 79% dintre respondentii cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani au mărturisit că au avut cel puţin o dată păduchi de cap. De asemenea,cei mai mulţi dintre repondenţi au spus că sentimentul predominant atunci când află de această afecţiune este unul de jenă.

Cum văd românii pediculoza?

21% dintre cei chestionaţi afirmă că pediculoza este „o problemă de igienă personală”,iar 23% dintre ei spun ca este „o boală a copilăriei”. Cei mai mulţi părinţi au dezvăluit faptul că micuţii lor se tem cel mai mult,atunci când au păduchi,de faptul că ar putea fi marginalizaţi,jigniţi sau ridiculizaţi,de colegi,ori de către adulţi.

Uimitor este faptul că dintre tratamentele tradiţionale,gazul continuă să fie cel mai folosit în combaterea pediculozei,64% dintre adulţi declarând că au folosit gazul,în timp ce doar 30% au fost trataţi cu remedii medicale.

„Transmiterea mesajelor pozitive este foarte importantă”

 „Atunci când le vorbim copiilor despre păduchii de cap,îi învăţăm de fapt despre cum trebuie să reacţioneze atunci când au o problemă de sănătate. Ei invaţă nu doar cum să se comporte atunci când au pediculoză,ci mai ales despre ce înseamnă prevenţia şi despre responsabilitatea pe care o au faţă de ei înşişi şi faţă de colegii lor,atunci când apare o problemă de sănătate. Noi credem că este vital să le transmitem copiilor mesaje pozitive legate de sănătatea publică. Pediculoza nu este o problemă de igienă personală,ci,la fel ca o gripă sau viroză,ea este o afecţiune transmisibilă întâlnită adeseori în comunitate.”,a declarat Silviu Toader,general manager Omega Pharma România.

Din acest motiv,compania lansează,cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiintifice,o campanie de educare şi informare privind prevenţia şi tratamentul pediculozei,adresată părinţilor,copiilor şi cadrelor didactice.

Stresul părinţilor produce efecte negative asupra copiilor

Psihologul Cristiana Haica a declarat că: „Este clar că pediculoza generează un stres considerabil nu numai copiilor care au fost infestaţi,ci şi părinţilor. Ca in orice altă problemă,copiii învaţă cum să reacţioneze emoţional faţă de ea,de la adulţi. Astfel,dacă văd repulsie,dezgust,teamă,frică sau disperare la adulţii din jurul lor,vor învăţa să reacţioneze asemănător. Reacţia adulţilor este condiţionată de propriile experienţe din copilărie faţă de această afecţiune şi de aceea este important să desfăşurăm campanii de educare şi informare,astfel încât părinţii şi copiii să ştie că există metode facile de prevenţie şi tratament”.

Monica Reu,specialist în comunicare non-violenta,a adaugat:„Modul în care ne purtăm şi comunicăm are efecte pe termen lung,mai ales atunci când este vorba de copii. Dezgustul,intoleranaţa şi ruşinea afectează imaginea de sine a copiilor şi implicit modul in care se vor purta cu ceilalti,acum şi în viitor”.