Peştele în alimentaţia copilului

1 68935 original jpg jpeg

Peştele este unul dintre alimentele care joacă un rol esenţial în creşterea sănătoasă a copilului, fiind o sursă importantă de acizi graşi Omega-3, proteine, vitamine şi minerale.

Poate fi introdus în dieta copilului începând cu vârsta de opt luni,când bebeluşul începe să mănânce hrană solidă şi devine capabil să digere peştele slab.

Atenţie la ce fel de peşte alegi pentru cel mic. 

Evită-l pe cel cu un conţinut ridicat de mercur,precum rechinul,peştele spadă sau lufărul.

Fereşte-te şi de pangasius,care are o calitate nutritivă săracă şi poate fi periculos din cauza apelor poluate în care trăieşte.

Printre peştii care sunt indicaţi în alimentaţia copiilor se numără heringul,dorada,morunul,şalăul,somonul,codul,păstrăvul,sardina sau macroul. 

Poţi introduce peştele la conservă în alimentaţia celor mici începând cu 5-6 ani. Încearcă fileurile de hering sau macrou,preparate din cele mai bune părţi ale peştelui. Acestea conţin proteine uşor de digerat,superioare celor din alte tipuri de carne,fiind bogate în acizi graşi esenţiali Omega 3,vitaminele A,D,E,B12,dar şi minerale precum potasiu,fier,iod,fosfor şi seleniu.  

Aceste substanţe ajută dezvoltarea cognitivă,îmbunătăţesc considerabil vederea,întăresc sistemul imunitar şi previn o serie de probleme ale pielii,cum ar fi eczemele.

Datorită conţinutului de fier,carnea de peşte previne anemia la copii,iar iodul ajută la buna funcţionare a glandei tiroide.

Vitamina D este esenţială în absorbţia şi fixarea calciului,asigurând oase puternice şi o dantură sănătoasă pentru cei mici.     

Dacă asociezi peştele cu câteva legume sau cu puţin orez brun poţi crea o mâncare simplă,sănătoasă şi cu aspect apetisant,care să îi atragă atenţia celui mic şi să îi stârnească pofta de mâncare.



Recente