Pleacă la studii? Ajută-l să se acomodeze!

1 54933 original jpg jpeg

Nici nu s-au dus bine emoţiile de la examenele de admitere la liceu sau la facultate, că eşti pusă în faţa unei noi provocări: copilul se va muta de-acasă sau la oraş pentru a merge la o nouă şcoală.

Grijile te năpădesc,dar trebuie să faci faţă cu brio acestui moment dificil.

Puţini ştiu ce e în sufletul unei mame când copilul ei se pregăteşte să plece din casa părintească. Ea se bucură la gândul că cel căruia i-a dat viaţă va face primii paşi spre maturitate. Pe de altă parte,va sta cu inima strânsă că nu-l va mai putea vedea mereu,că nu-l va mai veghea de-aproape şi există riscul să treacă printr-o depresie cunoscută drept sindromul „cuibului gol“. Dacă eşti mamă de liceean sau de tânăr student,încurajează-l în această perioadă de tranziţie.

Asigură-l că-i vei fi aproape

Chiar dacă se apropie nemilos momentul în care bagajele copilului vor fi gata,nu te arăta speriată de acest gând şi încearcă să fii tare atunci când discuţi cu el pe acest subiect. Îi poţi zice că,indiferent unde va locui,va rămâne special pentru tine şi că-i vei da tot suportul necesar atunci când va lua viaţa în piept.

În plus,sfătuieşte-l să aibă încredere în forţele proprii şi să pună în practică lucrurile bune pe care le-a învăţat în familie. Indiferent că va sta la cămin sau că va locui cu chirie,copilul va avea nevoie de multe lucruri pentru a-şi amenaja spaţiul. Aşa că mergi cu el înainte să inspectezi locul şi să te asiguri că-i vei lua strictul necesar. Întocmeşte o listă cu obiectele indispensabile,de exemplu veselă,produse de curăţat casa şi diferite cosmetice,apoi duceţi-vă împreună să le cumpăraţi.

Ultimele sfaturi înainte de-a se instala

Dacă până acum nu s-a pus problema ca „puiul mamei“ să se implice în treburile gospodăreşti,a venit timpul să-l înveţi şi pe el cu astfel de activităţi. Nu de alta,dar când va fi singur va trebui să gătească,să calce,să schimbe un bec sau să fie atent la data de scadenţă a unei facturi. Pornind de la obiectele mărunte,copilul va învăţa să-şi organizeze atent lucrurile şi să-şi asume responsabilităţile pentru ceea ce-i aparţine. 

Ce te faci când nu mai scapi de tristeţe

În multe familii,la plecarea copiilor,părinţii trec printr-o serie de stări reunite de psihologi sub denumirea de „cuibul gol“. Aceste sentimente afectează în special mamele. Este normal să simţi un gol imens când copiii nu mai mişună prin casă,dar în altă ordine de idei este un moment propice să te orientezi mai mult pe viaţa de cuplu şi pe lucrurile care te relaxează. Dacă simptomele se agravează,este indicat să mergi la un psiholog şi să vorbeşti despre problema cu care te confrunţi.

Bugetul lunar,un subiect important

Una dintre cele mai usturătoare probleme când copilul pleacă la studii este discuţia privind bugetul lunar. Stabiliţi dinainte un plan de cheltuieli care să includă cele mai importante obligaţii băneşti:abonamentul de transport,banii necesari pentru bibliotecă,mâncare,întreţinerea casei şi pentru cărţi etc. Ai grijă să nu-i lipsească cele necesare ca să poată să se concentreze pe învăţat,dar nici nu exagera când vine vorba de banii de buzunar.