Reguli de urmat când îi dai copilului antibiotic

1 68662 original jpg jpeg

Sunt părinţi care recurg la antibiotice la o simplă răceală, fără să mai ceară sfatul pediatrului dacă observă că febra nu scade după câteva zile în care copilul a luat antitermice.

Citeşte în cele ce urmează de ce trebuie evitată această practică şi mai ales ce poţi face înainte de a da copilului antibiotic şi pe durata administrării!Motivul principal pentru care nu este indicat să dai copilului antibiotic fără a avea indicaţia unui medic este acela că acesta acţionează contra bacteriilor,nefiind antiviral,prin urmare nu este eficient în răceli şi gripe,mai ales dacă a primit acelaşi tip de antibiotic cu ceva timp în urmă. Mai mult decât atât,pot apărea efecte secundare ca lipsa poftei de mâncare,letargie,diaree,vărsături,erupţii pe piele din cauza alergiei la medicament.De asemenea,imunitatea îi este slăbită din cauza acestuia. Abia în cazul în care îşi face apariţia puroiul este nevoie de un antibiotic,întrucât este vorba despre o suprainfecţie bacteriană.

Reţine!

Dacă boala celui mic se manifestă în weekend,adresează-te unui pediatru de la camera de gardă a unui spital de urgenţă pentru copii şi nu la un medic generalist,pentru a fi sigură că primeşti tratamentul corect.

Analizele,necesare înainte de administrarea antibioticului

Chiar dacă sunt şi medici care prescriu antibiotic fără niciun fel de analiză de laborator,după observarea mai multor cazuri şi cunoaşterea evoluţie afecţiunilor frecvente la copii,e de preferat să nu se administreze celui mic fără a face analize. Este utilă cultura dintr-o probă precum exudatul,secreţia nazală,urina sau scaunul,după caz,cu antibiogramă. În urma rezultatelor care apar în 1 sau 2 zile,se află dacă este vorba despre o infecţie virală sau bacteriană şi,dacă este nevoie de antibiotic,care este acela sensibil la microbul descoperit. În lipsa analizelor,copilul riscă să primească un tip de antibiotic fără efect asupra bacteriei patogene care a provocat infecţia. Cum simptomele bolii nu vor dispărea,ci se vor acutiza,va fi nevoie să-i fie schimbat antibioticul,air pe termen lung,există riscul să crească imunitatea bacteriilor la antibiotice. Prin urmare,atunci când va fi cu adevărat nevoie de ele,nu vor mai fi de ajutor.

Atenţie!

La consultul medical,înainte de a i se prescrie vreun antibiotic copilului tău,fii sigură că aminteşti pediatrului vârsta celui mic şi greutatea lui,pentru a primi dozajul corect. Întreabă care este perioada de administrare şi dacă există reguli în privinţa momentului în care se dă (dimineaţa sau seara;cu câteva ore înainte de masă sau după).

Respectă indicaţiile de administrare

Pentru a avea efectele dorite,e important să fii riguroasă atunci când îţi tratezi copilul cu antibiotic. O doză mai mică nu este eficientă,în timp ce una mai mare poate provoca efecte secundare ca vărsăturile sau diareea. Chiar dacă observi că starea copilului s-a îmbunătăţit şi simptomele au dispărut,continuă administrarea antibioticului până la 5 sau 7 zile,după indicaţia pediatrului. Reducerea perioadei de tratament poate duce la revenirea bolii mai devreme sau mai târziu,când acelaşi tip de antibiotic e posibil să nu mai aibă efect.

De încercat!

Pentru a evita suprainfecţia bacteriană care duce la prescrierea unui antibiotic,apelează la remediile naturiste:

-cătină cu miere (o parte miere la trei de cătină zdrobită păstrate într-un borcan la rece din care dai câteva linguriţe copilului dimineaţa pentru creşterea imunităţii);

-propolis brut frecat cu miere (util în faringite,amigdalite);

-esberitox (tratament pe bază de plante cu efect imunostimulator cum este echinacea).



Recente

Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg
Revani  Sursa foto shutterstock 496811728 jpg
Cu Mama la Mamo Regina Maria Reteaua de Sanatate jpg
Cursuri   Arhiva personala (2) JPG
shutterstock 2216234671 jpg