Să faci «poliţie» cu adolescenţii? Nu e cazul!

1 52244 original jpg jpeg

Simţi că puiul tău, care odinioară îţi spunea totul şi-ţi cerea sfaturi, s-a transformat într-un adolescent capricios, secretos şi rece? În loc să te gândeşti cum să-l urmăreşti ca să afli tot ce face, mai bine reclădeşti puntea de legătură dintre voi.

De când lumea şi pământul,adolescenţii au avut convingeri diferite faţă de cele ale părinţilor. Mulţi dintre ei îşi doresc mai multă independenţă decât sunt dispuşi părinţii să le ofere. În replică,mai toţi părinţii – din tendinţa de a-şi proteja odoarele – impun şi dispun,fără a comunica deschis şi fără să ştie că astfel pot influenţa negativ dezvoltarea psihică a copiilor lor. Indiferent de împrejurări,răbdarea şi toleranţa vor asigura o legătură puternică între tine şi copilul tău. Ia aminte,deci,la anumite situaţii în care e cazul să aplici aceste devize.

Fă-ţi timp să-l asculţi

De câte ori,din cauza lipsei de timp sau pentru că erai preocupată de altceva,nu l-ai întrerupt pe copilul tău când îţi povestea ce-a mai făcut la şcoală sau cu prietenii? Ei bine,nu numai adulţii simt nevoia să fie ascultaţi şi susţinuţi într-o convorbire. De aceea,este bine de ştiut că părinţii trebuie să fie întotdeauna buni confidenţi,să participe activ la discuţiile cu adolescenţii,chiar şi atunci când timpul îi presează. Astfel,comunicarea devine puternică şi încrederea este reciprocă.Cunoaşte-i mai bine prietenii

Pentru a-ţi da seama mai bine în ce anturaj se învârte,îi poţi invita amicii acasă,sub pretextul unei petreceri. Stabiliţi cu câteva zile înainte,de comun acord,şi o serie de reguli pentru desfăşurarea petrecerii.  Aşa vei putea observa mai bine ce se întâmplă. Dacă totul decurge bine,vei fi mai liniştită pe viitor.

Fixează reguli clare,nu îngrădiri absurde

Dacă este invitat la o petrecere şi are până în 15 ani,ar fi bine ca până la ora 23.00 să fie înapoi în casă. Ca să te asiguri că nu i se întâmplă nimic pe drum,ai putea să mergi să-l iei de la petrecere. Cei mai mari pot sta până mai târziu acasă la prietenii lor,cu condiţia să nu meargă la petreceri

în fiecare weekend.De la 16 ani se poateîntoarcesingur acasă,dacă are bani de taxi.

simeon stalpnicul png

Dă-i pedepse inteligente

Nu a respectat cu bună ştiinţă nici măcar una din regulile stabilite de voi? Ca să-i dovedeşti că astfel îşi pierde încrederea pe care o aveai în el,ai putea,spre exemplu,să-i interzici accesul la computer sau la televizor timp de o săptămână-două. Dacă ulterior respectă toate înţelegerile voastre şi se dă pe brazdă,îl poţi lăsa mai mult timp la petreceri,dacă-ţi cere asta.

Aşa uneşti familia!

Vrei să devină mai cooperant şi să se simtă mai apropiat de membrii familiei? Psihologii spun că părinţii trebuie să-şi creeze un obicei din a mânca,măcar o dată pe zi,împreună cu cei dragi. Lucrul acesta sporeşte comunicarea şi consolidează relaţiile cu familia. Plus că,într-o atmosferă mai relaxată,adolescenţii pot discuta deschis despre problemele,dar şi despre reuşitele lor.

Fără certuri inutile!

Părinţii trebuie să creeze o ambianţă cât mai plăcută în căminul lor,fiindcă tinerii se îndepărtează de familie atunci când simt că neînţelegerile dintre soţi,spre exemplu,sunt din ce în ce mai dese şi mai distructive. Soluţiile nu ţin neapărat de strategii ample,ci de calmul,răbdarea şi comunicarea oferite de adulţi.