Secretele părinţilor cu copii fericiţi

1 68066 original jpg jpeg

Un copil echilibrat emoţional este şi un copil fericit. Îţi spunem care sunt cele mai simple moduri de a construi o relaţie mai bună cu puiul tău şi de a-l creşte mai sigur pe el.

Se joacă mai mai mult

Pentru a-i stimula creativitatea copilului,petrece cât mai mult timp cu el şi creaţi împreună jocuri de rol,jucării din obiecte obişnuite. Sunt moduri simple prin intermediul cărora prichindelul va învăţa şi cum să-şi facă prieteni şi să ţină sub control stresul. Prin joc,el devine conştient de sentimentele celorlalţi,începe să înţeleagă cum să-şi ţină în frâu emoţiile.

Gestionează corect situaţiile stresante

Părinţii care-şi varsă nervii pe cei mici,fie că ridică tonul la ei,fie că-i bruschează,riscă să aibă copii agresivi chiar de la vârsta de grădiniţă. Din nefericire,comportamentul agresiv al celor mici,manifestat la numai 4-5 ani şi care nu este corijat,se poate menţine la maturitate şi e posibil să le afecteze şi viaţa de cuplu.

Dacă şi tu eşti prinsă într-un ciclu de tipul părinte furios – copil mâniat – părinte şi mai înverşunat,e timpul să faci nişte schimbări. În primul rând,odihneşte-te mai mult şi încearcă să nu sari peste mese,pentru că privarea de somn şi de hrană te agită.

Pasul al doilea este să-ţi propui să nu mai ajungi în punctul în care să te enervezi foarte mult. Când copilul face ceva cu care nu eşti de acord,nu amâna să-l opreşti şi să-i explici imediat de ce nu este bine pentru el să facă acel lucru. Cu cât amâni mai mult momentul,cu atât rişti să devii mai explozivă. Pregăteşte-te pentru posibilitatea ca puiul tău să nu fie de acord cu tine şi să testeze pe cont propriu adevărul spuselor tale. Nu trebuie să fie mereu cum vrei. Câteodată,trebuie să-i respecţi deciziile. Dacă nu e ceva ce-l poate vătăma,lasă-l să experimenteze. În caz contrar,reorientează-l spre o activitate care ştii sigur că-l va captiva într-atât încât să uite ce voia să facă înainte.

Renunţă să alerge după perfecţiune

Nimeni nu-i perfect,deci nu te mai tortura cu imaginea mamei perfecte care ştie exact ce trebuie făcut în momente de criză. Proaspeţii părinţi care cred că societatea aşteaptă de la ei să fie fără cusur în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copiilor sunt mai stresaţi şi au o stimă de sine mai scăzută. Prin urmare,e mai sănătos să ignori presiunea pusă asupra ta şi să faci numai ceea ce te face să te simţi împăcată cu tine însăţi,nu ceea ce te sfătuieşte unul şi altul. Relaxarea pe care ţi-o dă această abordare se va simţi în relaţia cu copilul tău şi se va transmite lui.

Se adaptează personalităţii copilului

Fiecare copil e unic. Are propriul mod de a se dezvolta şi de a face lucrurile. Poate că nu se încadrează în şabloane,în tabele de creştere,în programe de somn. Nu e nevoie să te stresezi sau să-l forţezi,ca să intre în tipare. Vei simţi când este pregătit pentru etapa următoare. Şi stilul în care-l educipe cel mic trebuie ales în funcţie de felul lui de-a fi nu neapărat după preferinţele tale. Copiii care întâmpină dificultăţi în a-şi controla emoţiile,e posibil să aibă nevoie să de ajutor în plus din partea părinţilor. Pe de altă parte,micuţii care se descurcă să-şi ţină în frâu nervozitatea,supărarea,frica pot fi afectaţi negativ de un tip de educaţie foarte rigid.