Setea la copil. Câtă apă trebuie să bea cel mic
Tu ştii care este cantitatea de apă necesară unui copil cu vârsta până în trei ani? Ţi se pare că cel mic bea prea multă apă sau ceai? Află când e cazul să te îngrijorezi din cauza setei excesive.
Apa este vitală pentru menţinerea sănătăţii atât copiilor,cât şi adulţilor şi reprezintă între 60% şi 75% din totalul greutăţii. Beneficiile aduse de apă corpului uman sunt numeroase.
Pe de altă parte,dacă nu este asigurată o cantitate suficientă de apă,cei mici şi nu numai vor avea de suferit din cauza deshidratării. Studiile în acest domeniu au scos la iveală cantitatea ideală de apă,pe care trebuie să o bea un copil mic pe parcursul unei zile.
Nu mai puţin de 1,3 litri de apă are nevoie corpul pentru a funcţiona normal,pentru a fi asigurată o temperatură constantă,pentru a proteja încheieturile care au nevoie de lubrefiere.
De asemenea,cu această cantitate de apă,organismul este ferit de deshidratarea care poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii şi chiar a vieţii copilului.
Atenţie!
În multe cazuri,copiii prinşi cu joaca uită că le e sete sau ignoră senzaţia neplăcută şi pot ajunge până în stadiul când obosesc sau ameţesc din cauza deshidratării.
Cum îI convingi să bea apă
Mai ales când fac cunoştinţă cu gustul dulce al sucurilor,copiii evită apa şi cu greu îi convingi să bea un pahar,ce să mai vorbim de peste un litru. Îl poţi ademeni să consume apa apelând la un mic truc.
Cumpără-i o cană haioasă,frumos colorată şi uşor de manevrat,pe care o va folosi doar el. Pune-i în apa tot felul de felii de lămâie,puţină miere sau puţin suc de portocale proaspăt stors şi vei vedea că cel mic va adora apa.
Ce faci când bea prea multă
E normal să apară senzaţia de sete. Aceasta poate fi influenţată de anumite alimente,activităţi sau,dacă este persistentă,poate fi un simptom care anunţă apariţia unei boli. Dacă observi că cel mic bea prea multă apă,ia în considerare vizita la medic.
Medicii spun că senzaţia continuă de sete semnalează existenţa unei hemoragii sau chiar a diabetului zaharat.
De asemenea,setea la copil poată să apară din cauza oboselii,a deshidratării şi a chiar poate fi vorba de o boală de natură psihică.
Alte semne
Setea excesivă poate fi însoţită de semne,precum:
-vedere înceţoşată;-stare de confuzie;-oboseală;-febră şi frisoane;-greaţă şi vărsături;-irascibilitate şi agitaţie.