Somnul bebeluşului tău, de la A la Z

bubiţe nou născut jpeg

Odorul se trezeşte şi plânge în miez de noapte, are somn agitat? Află care sunt paşii pentru a gestiona somnul bebeluşului tău.

Nu face deosebire între zi şi noapte

Bebeluşul doarme când soarele e sus pe cer şi plânge când toţi ai casei sunt duşi în lumea viselor. Asta se întâmplă pentru că sugarii sub 2 luni nu fac distincţie între zi şi noapte. În timpul primelor săptămâni de viaţă,sugarul îşi păstrează obiceiurile căpătate în burtică:adoarme şi se trezeşte după bunul lui plac,supunându-se doar ceasului său biologic,încă necorelat cu un ritm social. Începând cu vârsta de 2 luni,secreţii hormonale,la ore precise,trimit semnale clare legate de orarul somn-trezie,după cum e zi sau e noapte.

Are un somn agitat

 Micuţul,de 4-5 luni,se agită mult în timpul somnului. Are uneori ochii întredeschişi,alteori se încruntă şi dă energic din mâini şi picioruşe. Deşi ai vrea să-l iei în braţe,abţine-te să-ţi mângâi sau să îţi îmbrăţişezi odorul,fiindcă rişti să-l scoli de-a binelea. Căci,contrar aparenţelor,pruncul tău doarme profund. Ochii întredeschişi,schimbările de expresie,respiraţia neregulată arată că a intrat în faza de somn paradoxal,că visează.

Cere de mâncare

Bebeluşul tău se scoală la ora 3 dimineaţa şi cere biberonul – iar tu te întrebi când va reuşi să doarmă neîntors. Răspunsul e greu de dat. Sunt micuţi care la vârsta de 2 luni dorm fără întreruperi pe timp de noapte,sunt alţii care dorm şnur abia de la 6 luni încolo,chiar şi mai târziu. În general,se consideră că micuţii au nevoie de 6 luni pentru a-şi „instala” programul de somn neîntrerupt.

Are terori nocturne

Micuţul se  trezeşte uneori noaptea,ţipând speriat. Când încerci să-l linişteşti,ai impresia că nu te aude şi nu te vede. Ce se întâmplă? Este vorba de aşa numita teroare nocturnă:un fenomen care apare în jurul vârstei de 8-9 luni,durează câteva săptămâni,apoi dispare,pentru a reveni în jurul vârstei de 4-5 ani. În ce constă acesta? Se „scurtcircuitează” trecerea de la somnul lent profund la cel paradoxal. De aici,o serie de reacţii fizice-ţipete,transpiraţie,agitaţie etc-care pot avea diferite niveluri de intensitate. Uneori,copilul pare de-a dreptul terorizat. E inutil să încerci să-l linişteşti:nu aude nimic,pentru că doarme profund. A doua zi,a uitat totul. Nu se cunoaşte cauza acestor manifestări nocturne.



Recente

shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg