Străbunicile suzetei: mărgele, pânză, os

1 71666 original jpg jpeg

La începuturi, suzeta nu semăna prea mult cu variantele moderne pe care le cunoaştem astăzi. În orice caz, a fost o invenţie care a potolit multe scâncete şi care a luat o povară de pe umerii părinţilor.

În trecut,zornăitoarele erau formate dintr-un mâner care avea ataşată o bucată de os sau o piatră netedă. Bebeluşii sugeau această parte a jucăriei atunci când le creşteau dinţii. Segmentul respectiv putea fi alcătuit din pietre semipreţioase,fildeş,sidef,os sau coral:toate acestea erau reci în contact cu gingiile,aşadar calmau inflamaţia.

Romanii le ofereau copiilor şiraguri de mărgele din lemn,despre care se credea că alungă boala şi că îi ajută pe micuţi în timpul erupţiei dentare.

2a2eb7fcf8be1a3c3b69020f558255b8 jpg jpeg

O „bunicuţă“ a suzetelor de astăzi era fabricată... din pânză. Versiunea a fost folosită la scară largă în America,până în secolul al XIX-lea:era confecţionată dintr-o bucată de material în care se înnoda o cantitate de zahăr şi care,adesea,era înmuiată în whisky,pentru a calma durerile cauzate de dinţii de lapte.

4cc42f24f85ba0c8f5cbce7ce8ce3b88 jpg jpeg

La începuturile producţiei industriale,suzetele erau disponibile în 3 variante,din cauciuc alb,maro şi negru. Unele modele nu aveau acel scut de siguranţă (care se fixează de buzele micuţilor) pentru a preveni sufocarea bebeluşului,iar cauciucul alb conţinea plumb,un metal toxic.

Francezii le-au dezaprobat într-o vreme. În anul 1926,Franţa le-a interzis vânzarea,fiindcă erau considerate periculoase şi deloc igienice. Şi ziarele americane militau împotriva lor. În iulie 1909,ziarul „New York Times“ a publicat o scrisoare în care editorul critica făţiş utilizarea lor. Cel care semna articolul dădea vina pe suzete pentru deformarea dinţilor,lucru care,credea el,ar fi putut duce la tuberculoză.Recente

Greseli vestimentare care te fac ss pari mai in varsta Sursa imagine shutterstock 1304242240 jpg
durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg