Stres mai puţin: trucuri ca să ai un Crăciun fericit!

1 66561 original jpg jpeg

Când cei din jur bat din palme, fericiţi că vine Moş Crăciun, tu oftezi din rărunchi: să vezi alergătură şi şmotru! Află câteva trucuri pentru ca sărbătorile să fie şi pentru tine prilej de bucurie.

Stresul de sărbători

Dincolo de atmosfera festivă,sărbătorileînseamnă,pentru tine,stres la greu. Constanţi că nu ai suficiente mâini ca să manipulezi,simultan,şi aspiratorul,şi fierul de călcat,şi ca să mai poţi să amesteci din când în când şi în cratiţă. Degeaba ninge blând şi se dau colinde la radio,dacă tu ai de alergat prin supermarket,de stat la cozi interminabile,de dat telefoane invitaţilor,de trimis prin poştă zeci de felicitări. Şi,colac peste pupăză,cei mici se ciondănesc când ţi-e lumea mai dragă şi-şi aruncă jucăriile peste tot – ce le pasă lor că tocmai ai făcut curat?

Planifică în avans

La începutul lunii decembrie,găseşte-ţi o oră liberă şi aşterne pe o listă toate lucrurile pe care le ai de făcut pentru ca toţi cei dragi să aibă sărbători de vis. Eventual,defalcă pe zile activităţile care trebuie duse la bun sfârşit într-un mod cât mai eficient. Când faci lista de cadouri,ţine cont de bugetulde care dispui. Stabileşte un buget-limită. Înşiră persoanele cărora vrei să le aduci daruri,estimează cam cât ai fi dispusă să cheltuieşti pentru fiecare,fă totalul,şi vezi dacă asta se încadrează în suma pe care o ai în puşculiţă.

Caută daruri din timp

Începe să cauţi din timp. La începutul lui decembrie,spre exemplu,ia-ţi o zi liberă,şi dedic-o în întregime vânătorii de daruri,prin magazine. Dacă ai multe rubedenii şi prieteni,optează mai degrabă pentru cadouri „făcute-n casă”:chec marmorat,frumos ambalat,săculeţe pentru lucru de mână,decorate haios cu năsturei,fulare sau mănuşi tricotate... tot ce poţi face rapid,fără risipă de timp şi bani. Sau poţi face cadouri inedite:bilete la circ pentru nepoţii tăi,o seară la teatru pentru părinţi şi socri.

Cheamă un prieten

Pune-ţi şi partenerul la treabă,dă-i şi lui sarcini. Cei mici pot da şi ei o mână de ajutor. Orice micuţ de trei ani poate lipi steluţe pe geam sau răsuci hârtie creponată şi staniol pentru a decora,în mod original,brăduţul. Dacă puştii sunt mai măricei,dă-le o misiune mai importantă:să învelească în hârtie colorată cadourile. Vor găsi activitatea foarte amuzantă,şi chiar dacă rezultatul nu e ca la carte,destinatarii vor aprecia opera ieşită din mâinile lor.  

Toată lumea contribuie

Dacă vei fi gazda unei petreceri prietenii,fă din timp o adunare a doamnelor care vor fi prezenta la eveniment,şi convinge-le că e mai plăcut pentru toată lumea să vină cu ceva gătit de-acasă – o crăticioară cu sarmale,o salată de boeuf mai nuştiucum,un platou cu fursecuri – decât să aducă flori,bomboane sau alte chestii nepractice. Stabiliţi cine şi ce aduce,pentru ca masa festivă să fie cât mai diversă. În acest fel,vei scăpa de orele nesfărşite petrecute în Ajun,în faţa cuptorului încins.

Găteşte simplu

Dacă eşti cu timpul la limită,lasă deoparte meniurile complicate şi optează pentru reţete simple,dar spectaculoase. Un tort de biscuiţi în formă de brad de Crăciun,un bol mare cu salată de ton... Cumpără o cutie mare de îngheţată,serveşte-o cu bucăţi de fructe proaspete sau din compot – ananas,piersici,vişine-,cu topping de frişcă sau cremă de vanilie,şi vei avea un succes garantat,fără efort.