Tableta şi telefonul mobil: cum îi afectează pe copiii cu vârste sub 12 ani

1 63125 original jpg jpeg

Copilul tău foloseşte des tableta sau telefonul mobil pentru a-şi ocupa timpul liber? Dacă cel mic are sub 12 ani, folosirea acestor dispozitive poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea lui.

Specialiştii atrag atenţia că un copil care nu a împlinit 2 ani nu ar trebui să folosească tehnologia modernă,în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 3-5 ani nu ar trebui să stea pe telefon sau tabletă mai mult de o oră pe zi,iar cei până în 12 ani nu ar trebui să depăşească 2 ore pe zi. Află motivele! 

Pot afecta buna dezvoltare a creierului

Supraexpunerea la calculator şi la alte dispozitive precum telefoane mobile,TV,Ipad-uri şi tablete duce la apariţia deficitului de atenţie în cazul copiilor,cât şi la afectarea funcţiilor cognitive,ceea ce înseamnă că cei mici îşi pierd din abilitatea de a-şi dezvolta personalitatea.

Cresc riscul dezvoltării obezităţii

Dacă cel mic stă multe ore în faţa televizorului,calculatorului sau tabletei,înseamnă că petrece mai puţin timp în aer liber. Lipsa mişcării fizice duce atât la creşterea în greutate,cât şi la apariţia diabetului sau a problemelor cardiovasculare în viaţa adultă.

Dereglează somnul

Statisticile arată că pete 70% dintre copiii care folosesc des tableta sau telefonul mobil,mai ales seara,dorm mai prost şi mai puţin,spre deosebire de ceilalţi copii. Un somn de proastă calitate are un impact negativ asupra performanţelor lor cognitive.

Măresc nivelul agresivităţii

Copiii care se joacă pe tabletă,telefon sau calculator pot ajunge să sufere de anumite probleme mentale,precum tulburări bipolare,deficit de atenţie,anxietate,depresie şi agresivitate fizică şi verbală.