Tăierea moţului şi ruperea turtei. Ghid cu tot ce trebuie să ştii

tăierea moţului şi ruperea turtei jpeg

Obiceiul tăierii moţului, la băieţi, sau al ruperii turtei, la fete, fără nicio legătură cu practicile creştine, are o însemnătate mare pentru părinţi şi bunici. În fapt, este un ritual ce marchează intrarea în comunitate a celor mici - şi e şi prilej de petrecere în familie. Iată ce trebuie să ştii despre tăierea moţului şi ruperea turtei.

În cazul în care unii tineri s-ar încumeta să ocolească datina,bătrânii familiei rar acceptă ideea că nepotul sau strănepotul lor ar putea fi tuns înainte de a lua parte la ritualul tăierii moţului sau al ruperii turtei.

Tăierea moţului şi ruperea turtei este un eveniment relaxat,plin de voie bună,  şi e aşteptat cu nerăbdare,fiindcă micuţului i se prezice,într-un fel,viitorul. În plus,totul reprezintă un excelent motiv de sărbătoare alături de cei dragi. Atât părinţilor,cât şi naşilor le revin o serie de sarcini care garantează reuşita momentului.

Tăierea moţului şi ruperea turtei - Data ceremoniei nu este întâmplătoare

Deşi orice părinte îşi doreşte ca petrecerea de tăierea moţului şi ruperea turtei să aibă loc într-o zi cu soare,eventual la sfârşit de săptămână,se spune că moţul trebuie tăiat exact în ziua în care copilul împlineşte 1 an. În caz contrar,dacă ceva împiedică asta,cel mai bine este să se aleagă o zi „slobodă“,adică luni,joi sau sâmbătă. Marţi e zi cu ghinion,miercuri şi vineri sunt zile de post,iar duminică este sărbătoare,deci „e păcat“. În anumite zone din ţară,cum ar fi în Muntenia,se acceptă ca băieţilor să li se taie moţul oricând între 1 an şi 3 ani. În schimb,fetelor trebuie să li se rupă turta exact în ziua primei aniversări. În Moldova se taie moţul atât băieţi,cât şi la fete. Există şi obiceiul turtei,doar că aceasta nu se rupe deasupra capului sărbătoritei,ci se oferă naşilor de botez. Câte bordeie,atâtea obiceie...

Obligaţiile părinţilor

Subiectul este unul intens dezbătut în rândul părinţilor. Ca să nu uite ceva,este nevoie de o hârtie şi de un pix,căci lista este lungă. Părinţii trebuie să ia un cadou naşilor. Cel mai adesea se optează pentru ceva de îmbrăcat sau o faţă de masă ori un set de lenjerie de pat,care să înlocuiască bucata de material ce se dădea cândva la botez.

Tăierea moţului şi ruperea turtei - Naşii,vedetele petrecerii

De cele mai multe ori,lumina reflectoarelor cade de pe copil şi pe naşi. Părinţii spirituali sunt cei care organizează petrecerea,care primesc invitaţii,care cumpără copilului ţinuta de sărbătoare. Tot ei iau bănuţii de argint între care pun părul tăiat şi oferă un cadou copilului,precum şi un dar bănesc. La tăierea moţului şi ruperea turtei, mama şi tatăl sărbătoritului sunt simpli invitaţi,însă nu trebuie să uite să aducă şi lumânarea de la botez,care are un rol aparte.

Ritualul,pas cu pas

Concret,luatul din moţ presupune ca părinţii să meargă împreună cu copilul,darurile şi invitaţii lor acasă la naşi (sau în localul unde are loc petrecerea). Apoi,după ce nunii schimbă micuţul în haine noi,îi taie moţul,câte o mică şuviţă din frunte,din spate şi din laterale,în semnul crucii. Părul îl pun între bănuţii de argint,peste care picură ceară din lumânarea de la botez,ca să îl lipească. În lipsa arginţilor,moţul se pune într-o cutiuţă sau într-un şervet curat. Apoi,naşii dau copilul părinţilor,care îl „răscumpără“,oferind colacii şi celelalte daruri. Se spune că,atâta timp cât părinţii nu dau colacii naşilor,copilul aparţine părinţilor spirituali. La final,sărbătoritul este încurajat să aleagă trei obiecte puse pe o tavă frumos ornată. Aceasta este adusă de obicei de părinţi,dar se poate pregăti şi pe loc,cu ceea ce are fiecare la îndemână.

În cazul fetiţelor,naşa rupe turta în patru,deasupra capului copilului,apoi toţi participanţii (inclusiv sărbătorita) se înfruptă din bucăţile respective. Fetiţa alege apoi obiectele de pe tavă.

Tăierea moţului şi ruperea turtei - Când e moţ şi când e turtă?

În general,dacă sărbătoritul e băiat,i se taie moţul,iar dacă e fată,i se taie moţul ori i se rupe turta – sau ambele. În ultima vreme,ritualul este acelaşi,indiferent de sexul copilului:micuţului i se taie şi moţul,i se rupe şi turta,înainte să fie lăsat să aleagă cele trei obiecte de pe tavă.

Ce se pune pe tavă

Pentru că există credinţa că obiectele alese de copil de pe tavă îi marchează viitorul şi îi ursesc destinul,rudele fac tot posibilul ca de pe tavă să nu lipsească nimic din ceea ce ar putea să îi folosească. Astfel, la tăierea moţului şi ruperea turtei, pe tavă se pun:

·         parfum,oglinjoară,pieptene-ca să fie copilul cochet;

·         carte,pix,creion – ca să fie studios;

·         chei de maşină,de casă,bancnote,aur – ca să aibă noroc la bani;

·         icoană,cruciuliţă – ca să aibă frică de Dumnezeu;

·         batistă,săpun – ca să fie curat;

·         alte obiecte specifice unor meserii anume:mouse,microfon,reportofon,cărţi de joc,insignă de poliţist şamd-să devină IT-ist,cântăreţ,reporter,magician,poliţist.

După ce copilul ia obiectele,toată lumea stă la masă,căci nu ar fi sărbătoare românească fără un ospăţ pe cinste.

Tăierea moţului şi ruperea turtei - Sfat Click!pentru femei

Ai grijă ca,printre obiectele puse pe tavă să nu fie nimic ascuţit (cum ar fi foarfecele) sau de mici dimensiuni (precum verighetă,cercei,monezi de mici dimensiuni),pe care micuţul le-ar putea duce la gură şi înghiţi.