Teme în vacanţă? Cât şi când...
„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la...“ - aşa începea Creangă povestea copilăriei sale. Lumea s-a schimbat mult de-atunci, dar cu toate astea, din fericire (sau nu!), s-a mai păstrat şi câte ceva din alte vremuri: temele de vacanţă!
Înainte de toate,încearcă să ai un moment de sinceritate şi să te gândeşti dacă în vacanţe,în special în cea mare,îţi plăcea să faci teme sau să te joci. Probabil a doua variantă... Vei spune însă că a contat că ai fost un copil responsabil şi că te-ai achitat de mai toate cerinţele şcolare,chiar dacă erai în vacanţă. E adevărat că celui mic îi sunt de folos aceste teme de vacanţă,dar e foarte important să ţii minte că ele nu trebuie să devină o corvoadă sau un motiv de stres.
De ce îl pot frustra pe copil
Vacanţa trebuie să fie preponderent un timp al relaxării,odihnei şi al învăţării alternative. Spre exemplu,tu când te pregăteşti să pleci în concediu,te duci la şeful tău să-l anunţi dinainte că vrei să ai liber şi,în funcţie de profesia ta,laşi treburile în regulă,ca mai apoi să ai o pauză de la activităţile de serviciu. În plus,îţi doreşti ca în timpul liber să nu te sune cineva de la locul de muncă. După cum este firesc,vrei să-ţi încarci bateriile cu activităţi relaxante,nu impuse. La fel se întâmplă şi cu copilul tău,doar că „serviciul“ lui este şcoala...
Nu sunt obligatorii
Prin 2008-2009,mai mulţi pedagogi,experţi în educaţie şi chiar inspectorii şcolari au ajuns la concluzia că,dat fiind că mulţi copii le resimt ca pe o obligaţie şi le copiază unii de la alţii,temele de vacanţă nu îşi ating scopul,devenind doar un motiv de stres şi frustrare pentru elevi. Ei consideră că vacanţa ar trebui să rămână vacanţă,iar dacă elevul vrea să rezolve exerciţii sau să facă lecturi,este liber să o facă. Profesorii nu au voie să înceapă noul an şcolar cu note şi calificative sau cu pedepse pentru cei care nu le-au făcut. Cadrul didactic poate însă – şi este chiar bine – să recomande şi să indice diverse lecturi,exerciţii şi probleme,fără ca acestea să devină o activitate de vacanţă obligatorie.
Importanţa jocului în copilărie
Specialiştii spun că până la 10 ani creierul nostru învaţă mult mai bine cu ajutorul jocului decât cu orice altă metodă. Prin urmare,ar fi bine să-l lăsăm pe cel mic să se joace cel puţin două ore pe zi şi nu să-i ocupăm tot timpul cu teme. Este dreptul lui să facă asta şi să afle lucruri despre lumea care-l înconjoară. Cât despre vacanţe,la această vârstă,ele pot fi un timp al experienţelor şi experimentelor,al descoperirilor şi al cunoaşterii de sine. Este stadiul primelor prietenii – unii,foarte norocoşi,pot să le ţină cu ei toată viaţa (cunosc câţiva dintre ei!).
La ce îl ajută temele
Puţini sunt copiii care fac excepţie şi nu oftează când vine vorba de temele de vacanţă,restul,chiar şi atunci când se „achită“ de ele,o fac fiindcă nu au încotro şi nu vor să supere părinţii. Or,chiar dacă nu ar fi poate recomandat să recunoşti în faţa lui,în mod sigur şi tu ai avut uneori în copilărie acest sentiment al obligaţiei şi responsabilităţii într-un timp care ţi se părea dedicat jocului şi prietenilor. Scopul vacanţei este desigur odihna,refacerea pentru următorul an şcolar,dar temele pentru acasă – nu în exces! – sunt totuşi necesare pentru ca,prin „antrenament“,copilul să rămână în formă şi să se readapteze uşor la toamnă.
Organizează-i eficient timpul
Tu eşti cea care poate face lucrurile să meargă dacă ştii cum să-i organizezi programul copilului astfel încât să se bucure de vacanţă,dar şi să facă teme. Este indicat ca în prima parte a vacanţei să nu-l strezi cu temele,iar prin august să reluaţi,puţin câte puţin,activităţile şcolare. Există învăţători şi profesoricare nu dau elevilor teme pentru vară. În acest caz,poţi fi chiar tu cea care să-i arate ce cărţi adecvate vârstei sale ar putea să citească. De asemenea,începe cu câteva teme de vacanţă,cât să nu simtă că e prea mult dintr-o dată,şi apoi motivează-l să rezolve din ce în ce mai mult,pentru a se obişnui cu programul de şcolar.
Cursurile de vară – o alternativă interesantă
Şcolile de vară oferă un program de studiu uşor de asimilat şi atractiv pe perioada vacanţei. Aici,copiii pot să se implice în activităţi ce nu sunt de obicei cuprinse în programa şcolară,dar reprezintăşi o ocazie bunăpentru copilul tău de a-şi menţine mintea activă,consolidând cunoştinţele acumulate deja într-o manieră plăcută,lipsită de constrângeri. În plus,la aceste cursuri va interacţiona cu alţi copii şi va putea să-şi facă noi prieteni. O simplă căutare pe internet cu subiectul „cursuri de vară copii“ îţi va deschide o gamă variată de opţiuni. Consultă-te cu cel mic şi alegeţi împreună ceva care să-l atragă,dar să-l şi înveţe lucruri noi. De asemenea,poţi cere părerea altor mămici care au avut copiii înscrişi la astfel de cursuri.