Temele de vacanţă, o necesitate sau o corvoadă?

1 70371 original jpg jpeg

Abia aşteaptă vacanţa cea mare şi când crede că este în sfârşit liber să facă tot ce-i pofteşte inima, copilul tău vede cum un zid de teme date pentru perioada de vară se ridică încet şi-l separă de prietenii şi jocurile copilăriei lui.

Cum să găseşti,ca părinte,un echilibru între timpul dedicat studiului  şi cel pentru joacă?

Dacă în străinătate temele pentru acasă,deci şi cele pentru vacanţă,nu sunt văzute cu ochi buni,la noi încă sunt la mare preţ. Până când şi în învăţământul românesc se va adopta varianta lecturilor şi temelor opţionale,e nevoie ca părinţii să organizeze timpul celor mici astfel încât să nu se aglomereze cu ele pe ultimele săptămâni de vacanţă.

Găsiţi împreună avantajele

Înainte de a-l convinge pe copil să-şi stabilească un program de făcut temele de vacanţă,explică-i la ce îl ajută să le acorde zilnic un pic din timpul lui. Bineînţeles că scopul vacanţei este odihna după terminarea anului şcolar,însă exerciţiile la matematică şi lecturile din timpul verii îl fac să nu-şi iasă din mână,să-şi antreneze gândirea,să nu-i fie greu la reînceperea şcolii,în toamnă. Unii copii,puţini ce-i drept,se ocupă cu plăcere de teme,alţii însă au nevoie să fie impulsionaţi.

Dacă al tău se înscrie în a doua categorie,poţi să-i impui anumite condiţii,spre exemplu,să-i spui că n-are voie să meargă la ştrand până când nu-şi termină tema la matematică. Lasă la latitudinea lui cât timp rezervă săptămânal temelor şi subliniază că acestea sunt importante pentru el în primul rând.

Cât timp este necesar zilnic

Dacă ai copil care n-a ajuns la vârsta de 10 ani,este de ajuns să dedice studiului 30-40 de minute pe zi. În schimb,dacă se află în ciclul gimnazial,nu-şi va pierde aşa de uşor concentrarea dacă se ocupă de teme maximum 2 ore pe zi. Odată ce aţi pus la punct împreună un program,nu e nevoie să stai lângă el.

Lasă-l să lucreze singur şi ajută-l numai dacă te solicită. După un timp,e bine să-l verifici,dar dacă observi că nu face faţă sau nu-şi poate lua gândul de la joacă,reduceţi timpul rezervat temelor şi nu-l presa. Altfel,îi vei crea o aversiune faţă de activităţile care ţin de şcoală.

Pont

Dacă fraţii sau verişorii lui sunt de vârste apropiate,dacă îşi fac temele împreună,ajutându-se,e posibil să le termine mai repede.

Dimineaţa,intervalul perfect pentru teme

În prima lună de la începerea vacanţei,lasă-l să se relaxeze,să-şi ocupe timpul numai cu ceea ce-i face plăcere,departe de tot ce înseamnă şcoală. Tot atunci vă puteţi lua şi voi,părinţii,concediul de vară,să puteţi pleca la mare sau la munte,fără să căraţi caiete şi cărţi.

Un sejur în acea perioadă va fi şi mai ieftin. De la finele lunii iulie,însă,e indicat să abordaţi subiectul temelor de vacanţă. Începând de atunci,în prima parte a zilei,imediat după micul dejun,se poate apleca asupra lor. Rămâne,apoi ca restul zilei să-l aibă liber pentru joacă.

Faceţi din teme o joacă

Dacă şcolarul aflat în vacanţă vede în teme ceva impus,searbăd,chiar neplăcut,va găsi subterfugii ca să le amâne până spre finalul vacanţei sau să nu le facă deloc. Transformă-le în ceva amuzant,ca să le perceapă tot ca pe nişte jocuri. Dacă are de rezolvat un test la matematică,propune-i un timp în care să-l termine.

Faceţi concurs care găseşte mai multe sinonime la exerciţiile de la gramatică. Provoacă-l să găsească un final diferit la poveştile sau romanele pe care le are de citit. În general,copiii învaţă mai repede şi dau randament maxim prin intermediul jocului.  

Extraponturi

-pentru a avea mai mult timp pentru joacă,este important ca în timpul lucrului să îndepărteze orice îl poate distrage;

 -îi va fi mai uşor să înceapă cu cerinţele mai grele de la teme,pentru că atunci se va concentra mai mult;

-cu calm,dă-i explicaţii dacă se încurcă,dar evită să-i oferi o rezolvare;

-dacă îl ajuţi în timpul temelor,păstrează-ţi calmul şi în loc să te enervezi,mai bine subliniază greşelile şi explică-i acolo unde nu se descurcă.