Tendinţe ciudate în parenting care au cucerit mamele în ultimii 100 de ani

1 mama si copil shutterstock jpg jpeg

Fiecare deceniu a adus noi idei de parenting care au fost puse în practică rapid de foarte mulţi părinţi pentru a fi în rând cu ceilalţi, dar şi din dorinţa de a avea copii sănătoşi. De-a lungul timpului, multe au fost combătute de noile descoperiri ştiinţifice, s-au dovedit nedondate şi astăzi sunt văzute ca ciudate sau ilare.

Fie că a fost moda spălării copiilor în untură, în anii 1910, fie s-a recomandat femeilor însărcinate să evite gândurile negative sau jocurile video, există tendinţe impuse gravidelor şi mamelor de care ne bucurăm că au rămas în trecut. Iată doar câteva dintre sfaturile şi trucurile pe care le-au urmat părinţii în ultimii 100 de ani şi care astăzi sunt de-a dreptul bizare.

Mamelor le erau interzise gândurile negative

Viitoarelor mamici de la 1910 li se spuneau că, pentru a avea un bebeluş frumos şi sănătos, trebuie să se abţină de la a se gândi la lucruri urâte. După naştere, mama care alăpta primea un avertisment sever în 1916, să nu mănânce atunci când este furioasă, altfel copilul va avea mai mult de suferit din cauza colicilor.

Nu atinge copilul!

Dacă ai fi trăit pe la începutul secolului trecut, experţii te-ar fi încurajat, ca părinte, să nu-ţi alinţi copilul. Se credea că manipularea copilului cât mai puţin posibil este un lucru bun.

De-a lungul anilor `20, mulţi experţi în parenting continuau să sfătuiască părinţii să nu-şi îmbrăţişeze şi să nu-şi sărute copiii decât când aceştia dorm, pentru a nu-i răsfăţa sau pentru a nu deveni exagerat de dependenţi de părinţi.

Program non-stop de joacă afară

Aerul proaspăt este minunat şi menţine copiii sănătoşi. În anii `20, ideea era dusă la extrem, Experţii îi sfătuiau pe părinţi să-şi ţină copilul afară toată ziua. Mai târziu, în anii `30, expunerea prelungită la aer liber a copiilor a continuat să fie o obligativitate pentru părinţi. Tot atunci au început să fie folosite nişte accesorii înfricoşătoare: cuşti montate la ferestrele apartamentelor. Erau de dimensiunea unui aparat de aer condiţionat, ca nişte verande portabile proiectate pentru a permite copiilor de la oraş care trăiau în clădiri înalte să primească doza zilnică recomandată de aer proaspăt şi de soare. Au devenit foarte populare şi abia după al Doilea Război Mondial au început să dispară treptat, din cauza lipsei de siguranţă.

Copilul trebuie să mănânce la ore fixe

Şi în prezent există unele voci care susţin impunerea unui program de masă strict pentru copii. De-a lungul secolului trecut, experţii în creşterea şi îngrijirea copiilor erau încântaţi de ideea ca sugarii şi copiii mici trebuie să fie obişnuiţi cu un program rigid de hrănire. Acest program era atât de strict încât impunea mamelor să trezească pe cei mici sau să-i oprească din orice altă activitate pentru a-i hrăni.

Stai departe de radio!

Întotdeauna, tehnologia a stat la baza multor dezbateri, în special când a venit vorba despre impactul pe care îl poate avea asupra unei femei însărcinate sau a unui copil mic. În 1947, o broşură publicată de guvernul canadian a avertizat femeile să nu asculte radioul la volum ridicat. Motivul? Pur şi simplu ar putea fi prea încântate şi pot influenţa negativ dezvoltarea copilului. În privinţa copilului, volumul ridicat i-ar putea afecta auzul.

Cafea, de la 6 luni?

Au existat şi medici ale căror sfaturi au fost foarte periculoase pentru copii. Într-o carte din 1962, medicul Walter Sackett recomanda mamelor să le ofere cafea neagră bebeluşilor începând cu vârsta de 6 luni. Probabil că acesta a fost şi cel care le recomanda să le dea ouă bebeluşilor începând de la vârsta de 6 săptămâni.

FOTO: Shutterstock