Tiparele de învăţare. Sistemul de învăţământ este construit pe tiparul auditiv, deşi mulţi copii învaţă după tiparul vizual

2 shutterstock 1782011378 jpg jpeg

Învăţăm diferit noţiuni, idei, numere de telefon, lecţiile la şcoală sau proiectele complexe de la serviciu. Ştiai că sistemul de învăţământ românesc este adaptat tiparului de gândire auditiv-secvenţial, însă doar 3 din 10 copii învaţă în acest mod, bazat pe repetare, dictare?

Într-o clasă de elevi, unii deprind mai repede informaţiile dacă le aud şi le repetă, cum erau altadată lecţiile la istorie. Alţii, înmagazinează rapid idei, dacă sunt expuse în imagini, în grafice, cu ajutorul desenelor atrăgătoare, colorate. Sunt şi copii care învaţă după tiparul ce utilizează cititul şi scrisul – aceştia vor învăţa pentru un examen parcurgând materia şcolară, apoi notând (uneori, cu voce tare) pe o foaie un rezumat schematic. Al patrulea tip de învăţare este cel kinestezic, iar copiii cu acest tipar trebuie să realizeze o activitate pentru a o învăţa. De fapt, ei învaţă cu ajutorul simţurilor.

Tiparul vizual

Copiii cu acest tip de a învăţa sunt cei care colectează informaţii noi observând lucruri. Utilizarea imaginilor, a diagramelor notate pe table albe – noţiuni scrise negru pe alb – îi ajută pe elevi să înţeleagă lecţiile din clasă, fără să fie nevoie să petreacă timp suplimentar acasă. Notă! Acestor copii le este dificil să acumuleze lecţii predate după tiparul auditiv, bazat pe rostire, repetare. Elevii vizuali pot „vedea‟ cu uşurinţă informaţiile, au un simţ bun al direcţiei şi, de obicei, le place ă deseneze.

Tiparul auditiv

Sunetul şi muzica reprezintă ustensile deosebit de utile pentru învăţare, în cazul copiilor cu tipar auditiv. De obicei, aceşti elevi au un simţ excelent al ritmului – mulţi adoră să cânte sau să înveţe să folosească instrumente muzicale, pentru că sunt atraşi de sunete. Copiii auditivi sunt, în mod evident, buni ascultători, învăţând facil în urma prezentărilor verbale, a discursurilor pe ton cu impact puternic, motivaţional.

Tiparul verbal

Aceşti şcolari preferă să folosească pe cât se poate de mult cuvintele, atât în vorbire, cât şi în scriere. Le plac cuvintele mai mult ca gesturile şi înţeleg mai bine un mesaj verbal decât unul nonverbal. De asemenea, se pot exprima cu uşurinţă şi, de obicei, adoră să citească şi să scrie; verbalii tind să aibă un vocabular vast şi să exceleze în activităţi care implică vorbirea, dezbaterea şi jurnalismul.

Tiparul kinestezic

Copiii cu acest tipar de învăţare deprind informaţiile mai repede, dacă îşi folosesc mâinile, corpul, cu ajutorul simţului tactil. Activităţile fizice şi sporturile joacă un rol important în viaţa şi în dezvoltarea cognitivă a acestor elevi. Practica temeinică, exerciţiul reprezintă o necesitate pentru aceşti copii, cărora le place să lucreze, să se implice în activităţi, mai mult decât să le vadă de la distanţă ori să le audă.

Sfatul specialistului

Valentina Radu-Ivan

profesor învăţământ preşcolar

1 valentina radu jpg jpeg

Este important ce şi cât învaţă copilul nostru, însă consider că este mai important CUM învaţă. Identificarea şi înţelegerea stilului de învăţare al copilului este esenţială pentru dezvoltarea lui emoţională, socială şi intelectuală. De ce? Ca părinţi, e nevoie să expunem copiii la experienţe de învăţare autentice şi diverse, prin intermediul cărora copilul să-şi descopere interesele şi talentele şi să-şi dezvolte abilităţile. Cu cât mediul este mai stimulativ şi îi oferă şansa de a-şi exersa toate simţurile, cu atât şansa de a porni cu un mix de stiluri echilibrat este mai mare. Printr-o comunicare permanentă şi transparentă între familie şi educator, se vor putea identifica stilurile de învăţare asociate copilului si, astfel, cadrul/ mediul de învăţare va răspunde în mod relevant nevoilor şi capacităţilor acestuia. Punem, astfel, bazele unui adult încrezător în forţele proprii, cu iniţiativă şi curajos în a iesi din zona sa de confort.



Recente

Gripa sezoniera  3 simptome care te trimit la camera de garda  Sursa foto shutterstock 2086092904 jpg
Briose cu crema de vanilie si fistic  Sursa foto shutterstock 190481408 jpg
pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg