Topul viciilor: spune-mi unde locuieşti, ca să-ţi spun cum eşti

1 71557 original jpg jpeg

Din studii realizate după metode cât se poate de ştiinţifice rezultă uneori informaţii inedite. Astfel, aflăm care sunt locurile de pe glob unde se concentrează cele mai cei mai mulţi băutori de alcool sau mâncători de ciocolată, cele mai infidele cupluri sau cele mai leneşe populaţii. Nici România nu lipseşte din topuri!

Eşti român? Bei tărie!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un clasament al naţiunilor cele mai mari consumatoare de alcool. S-a luat în considerare consumul mediu anual,pentru locuitorii cu vârstă de peste 15 ani. Se detaşează de pluton Bielorusia,cu un consum de 17,5 litri de alcool pur pe an. Bieloruşii sunt urmaţi îndeaproape de moldoveni,cu 16,8 litri,de lituanieni,de ruşi şi de ...români! La nivel internaţional,media anuală a consumului de „tărie“ este de 6,2 litri/an.   Interesant e că toate ţările europene se situează deasupra acestei cifre-la fel şi Canada,Australia şi Statele Unite. În schimb,nivelul consumului este extrem de scăzut în Africa şi Orientul Mijlociu,cu o medie sub 2,5 litri pe an. În apărarea moldovenilor,trebuie făcută precizarea că traficul cu alcool a dus la creşterea artificială a consumului mediu.

Muntenegrenii fumează pe rupte

Dacă tot suntem la capitolul vicii,să înregistrăm şi un clasament al ţărilor cu cei mai mulţi fumători. Trebuie spus că cifrele se schimbă de la an la an,fiindcă în multe ţări programele antifumat dau roade. Un lucru rămâne însă constant:ţările din Balcani,din estul şi centrul Europei rămân,vajnice,pe poziţii. Astfel,pe locul întâi,cu o medie de 4.124 ţigarete consumate de un adult pe an,se situează Muntenegru. Acolo,nu numai că se fumează pe rupte,ci se face şi contrabandă cu tutun. Pe locul doi,ne întâlnim iar cu Bielorusia,cu 3.821 ţigarete/locuitor/an. În 2014,se estima că trei sferturi din studenţii bieloruşi nu puteau trăi fără tutun,ţigaretele fiind ieftine şi lipsit de accize. Desigur,şi traficul era în floare. Pe locul trei în clasament,Libanul,cu 3.023 ţigarete/locuitor/an,iar pe locul patru,Republica Macedonia-mare cultivatoare de tutun. În top mai apar Luxemburg (locul 8) şi China (locul 9). Pe unde s-o fi ascuns România?

Finlandezii preferă să calce strâmb

Un site de întâlniri online,Match.com,a publicat clasamentul ţărilor care numără cei mai mulţi adepţi ai adulterului.  În mod suprinzător,locurile fruntaşe sunt ocupate de naţiuni ai căror cetăţeni sunt considraţi „reci“ sau „flegmatici“. Astfel,medalia de aur e disputată de două ţări,Finlanda şi Anglia. În Finlanda,se zice,un bărbat nu îşi înşală partenera,ci întreţine „relaţii paralele“:ancheta arată că un finlandez de sex masculin din cinci are relaţii extraconjugale – iar cifra e de 10 ori mai mare la femei! Englezii,mai puritani,au recunoscut că mai calcă şi ei pe-alături cu drumul,dar că se simt groaznic de vinovaţi după aceea. Hm... Pe locul următor în clasament sunt spaniolii,cunoscuţi pentru temperamentul lor pasional. Urmează belgienii,norvegienii şi,supriză,francezii. Care,iată,nu se dezic de caracterul lor romantic...

Irlandezii,devoratori de ciocolată

Chiar dacă mulţi susţin sus şi tare că a mânca ciocolată nu e un viciu,ci o plăcere,s-ar putea să existe doamne şi domnişoare care ţin mult la siluetă şi care sunt gata să jure contrariul. Cei mai mari mâncători de ciocolată din lume sunt în Irlanda (11,85 kg/locuitor/an). Pe locul secund sunt elveţienii,cu 10,83 kg/locuitor/an,iar pe locul trei englezii,cu 10,10 kg. Urmează pe podium Belgia,Norvegia,Germania,Suedia,Danemarca,Finlanda,Austria.

Maltezii,în topul sedentarilor

Topul nu se referă la naţiunile a căror populaţie preferă să taie frunză la câini,ci la cele unde activitatea fizică e lăsată pe ultimul loc. Ancheta a fost realizat de revista ştiinţifică The Lancet şi arată că pe primele locuri,la capitolul inactivitate,se situează Malta,cu 72 % de adulţi sedentari,urmată de Arabia Saudită (68,8% de persoane inactive),Serbia (68,3 %) şi Anglia (63,3%). La polul opus,Bangladesh,Grecia,Estonia şi Olanda şi se numără printre ţările cele mai vrednice. În Statele Unite,41 % din populaţie nu corespunde criteriilor de activitate fizică lunară,enunţate de studiul respectiv – adică,plimbare în ritm alert timp de 30 de minute,de 5 ori pe săptămână,sau exerciţii fizice intense de 20 de minute,de trei ori pe săptămână. În România,procentul de sedentarism este de 38,7%,femeile fiind mai leneşe ca bărbaţii (46,2%,comparativ cu 31,2%). Cifrele sunt demne de luat în considerare,dat fiind că sedentarismul e strâns legat de apariţia obezităţii.