Totul despre psihoza post-partum

1 71388 original jpg jpeg

Psihoza post-partum este o boală mult mai gravă decât depresia, care se instalează după ce mama a născut şi, netratată, poate avea consecinţe foarte grave, în ceea ce priveşte legătura dintre aceasta şi copil.

Atunci când părintele realizează că are o problemă,şi apelează la ajutorul specialiştilor,are toate şansele să scape de psihoză,care,ca oricare altă boală neurologică,poate fi controlată,iar legătura mamă-copilpoate fi la fel de specială şi de intimă ca oricare alta. Persoanele cu psihoză postpartum nu reprezintă un pericol pentru copiii lor,în general. Cele mai multe dintre ele au,însă,nevoie de sprijin pentru a se putea recupera pe deplin şi a avea o viaţă fericită şi a construi o punte magică cu copilul lor.

Ce este psihoza postpartum?

Psihoza postpartum este o stare de sănătate mintală,care poate afecta femeile după naştere,un procent 0,1-0,2 % dintre femei suferind de această afecţiune. Majoritatea celor care experimentează aşa ceva au,la rândul lor,rude care au trecut prin aceeaşi problemă. Deci este o boală ereditară. Cu toate astea,sunt şi cazuri în care psihoza afectează persoane care nu au în istoricul medical al familiei această problemă.

Simptomele psihozei

Simptomele psihoticepot include schimbări ale stării de spirit,paranoia,iluzii sau halucinaţii,modificări ale dispoziţiei şi depresie. Ele se pot manifesta mai ales în primele săptămâni după naştere,când mama se loveşte de o serie de întrebări,griji şi probleme cărora nu le găseşte răspuns şi care par imposibil de gestionat.

Psihoza apare datorită faptului că se adună un cumul de factori precum emoţiile extreme,zecile de sfaturi şi de informaţii contradictorii primite de la persoanele din jur,faptul că mulţi depun o presiune suplimentară pe umerii proaspetei mămici,dar şi lipsa de somn.

Diferenţa dintre psihoza postpartum şi depresia postnatală

Psihoza postpartum este adesea confundată cu depresia postnatală. Totuşi,se pare că nu există asemănări între cele două,ci mai degrabă o relaţie de includere. Psihoza postpartum implică,de asemenea,depresia,şi luptă pentru a găsi o legătură cu copilul. Principala diferenţă este că simptomele psihotice sunt mult mai grave. Mama trece printr-o serie de stări şi poate auzi voci şi vedea lucruri care nu sunt acolo.

Ce este de făcut dacă suspectezi că ai psihoză postpartum?

Dacă eşti în această situaţie,primul pas este să vorbeşti despre ceea ce simţi cu un membru al familiei,prieten,medicul de familie sau un alt cadru medical. Uneori mamele care trec prin acest chin,luptă atât de mult să pară fericite,aşa cum ştiu că trebuie să se simtă orice părinte,încât celor din jur le este aproape imposibil să îşi dea seama de situaţia reală.

Deci,şi numai simplul fapt de a arăta cuiva ceea ce simţi cu adevărat este un prim pas către eliberarea de tensiunea acumulată şi către rezolvarea problemei,deoarece asta te poate ajuta să simţi că nu eşti singură.

Dacă tu sau cineva apropiat ţie prezintă simptome de psihoză postpartum,contactează medicul şi cere o recomandare la un doctor cu experienţă în probleme de sănătate mintală.